Leul a inceput sedinta la cotatii apropiate de 3,63 lei/euro, pentru ca in urmatoarele doua ore sa se deprecieze pana la cotatii minime de peste 3,68 lei/euro, in jurul orei 14. Ulterior, leul a mai castigat din terenul pierdut, iar la ora 16:40, bancile cumparau un euro cu 3,6660 lei si il vindeau cu 3,6760 lei.

"Piata a fost linistita. Nu stiu cati speculatori au mai ramas, dar cineva cere in continuare lei", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Florin Constantinescu.

In regiune, monedele emergente au avut o evolutie similara, cu o depreciere urmata de o intarire. Forintul a pierdut teren de la 259 la peste 263 unitati/euro, pentru ca apoi sa revina la cotatiile de debut, in timp ce zlotul s-a intarit la 3,58 unitati/euro, dupa ce pierduse teren la peste 3,65 zloti/euro.

Cursul de referinta afisat ieri de BNR indica deprecierea cu trei bani si jumatate (aproape 1%) a leului in fata euro, pana la 3,6610 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR arata o depreciere puternica a leului, cu 4,1%, pana la 2,8758 lei/dolar.

Citeste si:

Pe pietele internationale, moneda americana a reintrat pe o tendinta de apreciere, dupa o depreciere de dimineata. La ora 16:40, euro era cotat cu 1,2705 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,07% pe an, foarte apropiat de cel din sedinta anterioara, de 14,05%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a ramas la 17,8% pe an, cat era si anterior.

Dobanzile s-au mentinut ridicate, insa s-au facut putine tranzactii. "Piata e cam moarta, iar putinele tranzactii se fac mult mai sus decat afiseaza bancile", a mai spus Constantinescu.