Moneda nationala s-a apreciat la cotatii sub 4,25 lei/euro spre finalul sedintei de marti, dupa fluctuatia cu zece bani a cursului peste zi, dealerii suspectand ca aprecierea leului, dupa-amiaza, a fost provocata de interventia BNR, dupa afisarea unei referinte care marcheaza un nou minim istoric pentru leu.
Marti, BNR a afisat un curs de referinta de 4,2985 lei/euro, minim istoric pentru leul, indicand deprecierea monedei nationale cu aproape 3 bani (0,7%) fata de sedinta precedenta.

Depreciere soc a leului: Cine pierde si cine mai castiga?


"Inca se incearca spargerea pragului de 4,25 lei/euro, sunt cotatii in piata si sub acest nivel. Probabil ca sunt reglari de depozite la final de zi, pentru ca nu par sa fie volume mari. In timpul zilei, insa, interventia indirecta a BNR a parut evidenta", a declarat, pentru NewsIn, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Moneda nationala a fluctuat puternic in timpul zilei, intre un curs maxim de 4,3530 lei/euro in debutul sedintei si unul minim de 4,2450 lei/euro. Cu putin dupa ora 14:00, cursul de schimb a coborat, brusc, la 4,25 lei/euro, iar dealerii au suspectat interventia indirecta a bancii centrale in piata valutara. La ora 16:30, bancile cumparau un euro cu 4,2470 lei si il vindeau cu 4,25 lei.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR marcheaza o depreciere cu aproape 5 bani (1,54%) a leului, pana la 3,2334 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,1842 lei/dolar. BNR nu a mai anuntat un curs de referinta leu-dolar atat de ridicat din 22 octombrie 2004, cand nivelul afisat a fost de 32.552 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat de la 1,3373 la 1,3201 unitati/euro, iar la 16:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3220 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,15% pe an, sub cel din sedinta anterioara, de 12,20% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 13,01% pe an, de la nivelul de luni, de 13,11%.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 12-13% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, si in apropierea dobanzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri