Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 10,56 miliarde lei in decembrie, prin facilitatea de credit (lombard), suma de 2,5 ori mai mica fata cea acordata in noiembrie si de 4,5 ori sub nivelul record atins in octombrie, arata datele bancii centrale.

Astfel, in luna noiembrie, bancile au imprumutat de la BNR 27,7 miliarde lei prin creditul lombard, iar in octombrie, bancile au apelat la facilitatea de credit pentru o suma record de 48,9 miliarde lei.

In ciuda scaderii volumului imprumuturilor de tip lombard in ultima luna a lui 2008, suma ramane ridicata comparativ cu primele trei trimestre ale anului trecut, cand s-a inregistrat o medie lunara de 194,5 milioane lei a imprumuturilor din partea BNR catre banci.

Numai in ultimele trei luni din 2008, bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, suma de aproape 50 de ori mai mare fata de cea acordata in primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Desi ulterior dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, sustin dealerii.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata la o rata a dobanzii anuale de 14,25% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR promite sa utilizeze toate instrumentele pentru dobanzi stabile