"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania in vremuri foarte bune, iar acum cand vremurile sunt dificile vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si sa-si retraga banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa "Robin Hood", de supraimpozitare a profiturilor", a declarat Boc la postul public de radio.

El a precizat ca nu are deocamdata semnale ca bancile intentioneaza sa retraga liniile de finantare ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii.

Boc spera ca, incepand cu lunile iunie-iulie, sa de "dezghete" creditarea, avand in vedere ca, dupa 24 mai, intra in vigoare unele reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei care vor permite relansarea creditarii. Premierul a spus ca Executivul ar putea lua masuri pentru reluarea creditarii in Romania inca din sedinta de miercuri a Executivului, pentru a sprijni IMM-urile, fara a preciza despre ce este vorba.

Premierul a spus ca "vremea creditului cu buletinul pentru consum este inca departe", iar creditarea se va relua in principal pentru IMM-uri, investitii in constructii si agricultura, scrie NewsIn.

Boc a spus ca acordul semnat la Viena cu bancile va fi refacut impreuna cu BNR si cu Guvern

Totusi, liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, in timp ce capitalurile proprii ale subsidiarelor romanesti respective au scazut cu 472 milioane euro, conform datelor BNR.