Prognoza de contractie a economiei cu 4% ramane fezabila, considera viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care nu exclude, insa, o scadere mai ampla a produsului intern brut, avand in vedere evolutia sub asteptari din primul trimestru.

"Raman pe cifra de -4%, insa exista si riscuri ca performanta sa mearga mai jos, avand in vedere evolutia slaba a economiei din primul trimestru", a spus Popa, citat de NewsIn.

Economia romaneasca s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de acelasi interval din 2008, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul National de Statistica, declinul fiind mai mare decat estimau expertii.

De altfel, dupa publicarea datelor, FMI a dat de inteles ca ar putea revizui in scadere estimarea pentru evolutia economiei romanesti din acest an, de la -4,1% in prezent, iar economistii unor banci internationale au publicat estimari revizuite in coborare pentru 2009, mergand pana la o contractie a PIB de 7,1%, in cazul ING Bank.

La jumatatea lunii aprilie, Cristian Popa declara ca economia Romaniei s-ar putea contracta cu doar 1,5% in acest an, un argument pentru o prognoza mai pesimista fiind ajustarea foarte abrupta a deficitului de cont curent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Executiv de top: Leadership-ul politic, cel mai mare risc al Romaniei