Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in moneda straina al bancii Banca Transilvania S.A., cu perspectiva stabila, precum si ratingul 'BBB' pentru credite pe termen lung in moneda straina al bancii UniCredit Tiriac Bank S.A., cu perspectiva negativa.

Agentia a mai confirmat pentru Banca Transilvania si ratingul 'B' pentru credite pe termen scurt in valuta precum si ratingul de suport '3'.

Ratingul creditelor pe termen lung in valuta este determinat de puterea financiara a bancii. Ratingul individual reflecta problemele din ce in ce mai mari ale calitatii activelor si eficienta redusa, care afecteaza negativ profitabilitatea.

Situatia este echilibrata de reteaua mult mai buna la nivel national, de portofoliul de credite si de sursele de finantare diversificate, potrivit NewsIn.

Profitabilitatea este afectata de costurile mai ridicate de finantare, in timp ce controlul costurilor si veniturile din taxe si comisioane compenseaza partial scaderea profitului operational.

Calitatea activelor se deterioreaza ca urmare a inrautatirii mediului operational, iar Fitch considera ca politica BT de concentrare asupra Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) ridica posibile probleme pentru calitatea activelor.

BT este finantata in principal de depozitele diversificate ale clientilor si nu depinde de finantarea de ansamblu, asa cum arata raportul credite/depozite destul de mic, de 84% la sfarsitul primului trimestru, in contextul in care media din sectorul bancar romanesc este de 150%.

Pentru UniCredit Tiriac Bank, agentia a mai confirmat si ratingul 'F3' pentru credite pe termen scurt in moneda straina precum si ratingul de suport '2'.

Ratingul pentru creditele pe termen lung in moneda straina si ratingul de suport reflecta sprijinul pe care UniCredit Tiriac Bank il poate obtine de la banca mama, UniCredit S.p.A, prin intermediul subsidiarei UniCredit Bank Austria AG.

Aceste ratinguri ar putea fi afectate de reducerea abilitatii bancii mama de a oferi sprijin in caz de nevoie.

Ratingul creditelor pe termen lung este mentinut la nivelul actual de ratingul de tara 'BBB' al Romaniei, iar pespectiva ratingului bancii depinde de cea a ratingului suveran.

Ratingul individual reflecta deteriorarea calitatii activelor pe fondul inrautatirii situatiei economice si riscurilor asociate cu cresterea portofoliului de creditare, o proportie mare din aceste credite fiind in moneda straina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
#bankingurban Cum faci banking fara a trece prea des pe la banca