SIF 2 a fost cel mai tranzactionat titlu, cu un volum de 6,2 milioane actiuni transferate si un rulaj de 11,2 milioane lei. Cotatia a urcat cu 4,3%. Pretul titlurilor SIF 5, a doua actiune aflata in vizorul jucatorilor, s-a apreciat cu 3,6%, in conditiile tranzactionarii a 5,4 milioane actiuni, la valoarea de 10,5 milioane lei. Astfel, in timp ce indicii BET si BET-C au inchis sesiunea la variatii pozitive usoare, de 0,8% , respectiv 0,4%, BET-FI a castigat 2,9%, atingand un nou maxim istoric. Valoarea totala a schimburilor s-a ridicat, ieri, la 54,2 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro. Mai mult de jumatate din rulaj a fost obtinut in urma transferurilor cu actiuni SIF, fiind de 30,8 milioane lei.

"Este posibil ca in cazul SIF 2, pachete mari de actiuni sa fi fost cumparate de un singur investitor, probabil strain", afirma Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania. "Avand in vedere volumele mari tranzactionate, inclin sa cred ca in piata au avut loc intrari noi de capital sau este vorba despre fonduri care se aflau in asteptare, pregatite sa achizitioneze actiuni ale societatilor financiare", adauga brokerul. Nu este exclus, totodata, afirma Catinas, ca aceasta crestere sa aiba loc pe fondul declaratiilor aparute in presa cu privire la privatizarea BCR, fiind lansata o oferta de achizitie, cu o valoare intre 3,8 si 4,9 miliarde de euro. Brokerul remarca ca, in cazul societatilor financiare, prevederea din noul Cod Fiscal privind impozitarea cu 16% a castigurilor din actiuni, nu a avut efect. Acest demers, invaluit in incertitudine, a dat insa roade la nivelul indicelui BET, dupa cum opineaza analistul de la WBS Romania.

Titlurile Rompetrol, incluse in acest indicator, au facut obiectul unor schimburi cu 58,6 milioane de actiuni, la valoarea totala de 7 milioane lei. Pretul unei actiuni RRC a urcat cu 1,7%, pana la 0,1190 lei. Actiunile Petrom au castigat, la randul lor, 0,6%, 0,4620 lei/actiune, fiind tranzactionate 9,6 milioane de titluri, cu un rulaj de 4,4 milioane lei.

Cu toate ca brokerii considera actiunile Bancii Transilvania supraevaluate, acestea au crescut si ieri, astfel ca un titlu TLV a inchis sedinta la 1,0400 lei, un pret cu 1,9% mai mare fata de cel din sesiunea anterioara. S-au facut schimburi cu 29 milioane de actiuni, la valoarea totala de 3 milioane lei. Brokerul de la WBS Romania spune ca titlurile RRC si TLV s-au apreciat ca urmare a studiului Raiffeisen Centralbank, care arata ca cele doua companii romanesti sunt atractive pentru investitorii occidentali.

Actiunile BRD s-au mentinut la pretul din sedinta precedenta de 13,0000 lei/actiune. S-au tranzactionat 437.500 de titluri, cu un rulaj de 5,7 milioane lei.

Florin Catinas crede ca, pe termen scurt, piata va mai inregistra o usoara crestere, dupa care si-ar putea face aparitia corectiile negative.