Finantele au respins toate ofertele la licitatie de titluri de stat la sase luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins toate ofertele trasmise de banci pentru emisiunea de titluri de stat cu discont, cu scadenta la sase luni, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor bancii centrale.
Valoarea anuntata initial era de 1,1 miliarde lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 1,46 miliarde lei (343 milioane euro), potrivit NewsIn.

La sedinta similara din 28 septembrie, MFP a vandut titluri de stat cu maturitate la 6 luni de 1,049 miliarde lei (250 milioane euro), cu 16,5% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,97%.

Finantele si-au propus sa atraga in octombrie 6 miliarde lei, dupa ce in primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele opt luni ale acestui an la 22,3 miliarde lei, echivalent cu 4,5% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Invocand deteriorarea mai rapida decat se asteptau a activitatii economice in Romania, reprezentantii FMI au stabilit cu autoritatile romane si noi tinte pentru deficitul bugetar. Astfel, obiectivul pentru acesta a fost revizuit la 7,3% din PIB in 2009, de la 4,6% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri