Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) trebuie adoptate integral, mai exact prin adoptarea tuturor principiilor contabile pe care acestea le presupun si nu doar pe cele care privesc provizionarea pe care bancile sunt nevoie sa o faca, a explicat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Nu se poate sa aplici o metoda contabila doar la un post contabil. Ori aplici general, ori amani pana cand transpunerea din RAS in IFRS sa se poata face in termeni comparabili", a declarat Florin Greogescu in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

In prezent, unele banci isi prezinta rezultatele financiare conform standardelor locale de contabilitate (RAS), in timp ce altele utilizeaza standardele internationale de contabilitate (IFRS), astfel facand imposibila compararea acestora. In plus, standardele locale de contabilitate prevad conditii mai dure pentru constituirea provizioanelor pentru creditele neperformante, in timp ce utilizarea standardelor internationale le-ar permite bancilor sa constituie provizioane mai reduse.

Profitul sistemului bancar autohton a ajuns la 680 milioane lei (160 milioane euro) la finalul trimestrului al treilea din acest an, dupa ce la 30 iunie 2009 se situa la 90,1 milioane lei, iar dupa primele trei luni din 2009 se inregistra o pierdere de 209,4 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,4% in octombrie