Valoarea unui certificat de investitii avand ca activ suport aurul este de o zecime din valoarea cotata de Erste a unei uncii de aur. Ultimele cotatii au fost de 1.089,40 dolari/uncie, fata de 425,50 dolari/uncie in urma cu cinci ani, potrivit grupului bancar austriac.

Certificatul de investitii avand ca activ suport aurul este un produs de investitii structurat, fara maturitate, destinat clientilor serviciului de private banking al BCR care vor sa-si diversifice portofoliul de investitii. Randamentul investitiei intr-un astfel de certificat este corelat cu evolutia pretului aurului, ajustat cu costurile de tranzactionare si fluctuatiile cursului euro/dolar, precizeaza banca.

"Produsul ofera investitorilor sofisticati posibilitatea participarii la evolutia pretului aurului. Fata de aurul fizic, operatiunile de vanzare si cumparare a certificatelor se desfasoara mai simplu, iar costurile sunt mai mici", a declarat Razvan Furtuna, responsabilul pentru vanzari de retail in cadrul departamentului pentru piete de capital din cadrul BCR.

BCR atrage atentia investitorilor ca "certificatul de investitii in aur este supus riscurilor generale aferente investitiilor in instrumente financiare". In privinta acestor certificate, principalele riscuri "rezulta din fluctuatia pretului activului suport, fluctuatia preturilor pietei si fluctuatia cursului de schimb". De altfel, banca nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la randamentele portofoliului de instrumente financiare.

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, are o retea de 664 de unitati de retail si active de peste 16 miliarde euro. Anul trecut, grupul BCR a obtinut un profit net consolidat de 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro), in scadere cu 57,1% fata de 2008, pe fondul cresterii costurilor cu provizioanele de 3,6 ori.