"Este posibil ca aceasta depreciere sa fie din cauza interventiei bancii centrale poloneze, dar nu exclud nicio interventie corelata a BNR-ului cu alte banci centrale din Europa de Est", a spus un dealer din piata valutara, citat de NewsIn.

Banca centrala a Romaniei a afisat astazi un curs de referinta de 4,1308 lei/euro, in crestere cu aproape 2 bani (0,44%), fata de cel de ieri. BNR nu a mai afisat un curs de schimb atat de ridicat din 19 februarie, cand era de 4,1357 lei/euro.

In ceea ce priveste evolutiile valutelor din regiune, forintul maghiar s-a apreciat usor in fata euro, la 267,6 forinti/euro, in timp ce zlotul polonez a suferit o depreciere importanta, presa straina suspectand interventia bancii centrale.

Astfel, zlotul a pierdut circa 0,8% fata de euro, pana la nivelul de 3,88 zloti/euro, dar cursul a atins in cursul sedintei si un maxim de 3,8926 zloti/euro.

Potrivit Bloomberg, viceguvernatorul bancii centrale din Polonia, Witold Kozinski, a declarat ca zlotul se aprecia "prea repede", in conditiile in care investitorii au incredere in economia Poloniei.

El a adaugat ca "nu isi poate imagina" ca zlotul va ajunge la o paritate de 3,6 pentru un euro, precizand totodata ca vede o crestere economica de 2,5 - 3% sau chiar mai mult in acest an. Witold Kozinski nu a exclus interventia bancii centrale in piata valutara.

Zlotul era la maximele ultimelor 16 luni in raport cu euro, desi a pierdut joi 0,5% pe fondul ingrijorarilor legate de criza datoriei Greciei.

Pentru moneda americana, BNR a afisat un curs de referinta de 3,0845 lei/dolar, in scadere cu aproape un ban (0,17%) fata de nivelul anterior.Moneda americana a pierdut putin teren si in fata euro, pana la o paritate de 1,338 dolari/euro.

In prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,25% pe an, in usoara crestere fata de cel de joi, de 2,23%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 2,75%, de la nivelul din sedinta precedenta, de 2,73% pe an.

Potrivit sursei citate, dobanzile in piata monetara la scadentele pana intr-o luna sunt cuprinse intre 2,4% si 2,8%.