Soldul creditului acordat de banci populatiei si companiilor a inceput sa creasca usor in luna martie, cu doar 0,1% in ansamblu comparativ cu luna precedenta, insa creditul in valuta a inregistrat o crestere mai puternica, de 0,7% comparativ cu luna februarie. In timp ce bancile au reluat in martie acordarea de credit in valuta, soldul imprumuturilor in lei a continuat sa se reduca, inregistrand o scadere de 0,7%.

Economistii, dar si brokerii de credite, observa o usoara revenire a activitatii de creditare, insa creditele in lei raman in continuare mai scumpe decat cele in euro, deci neatractive pentru populatie sau companii.

"Per ansamblu, datele despre creditul neguvernamental la sfarsitul lui martie indica o usoara imbunatatire, cu o crestere pozitiva de 0,1% fata de luna precedenta. Ne asteptam la revigorarea in continuare a creditarii, cu o crestere de circa 7% la sfarsitul lui 2010, in termeni nominali, mai accentuata pe segmentul corporate”, a declarat Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Defalcat, UniCredit prognozeaza o crestere nominala de 5,2% pe segmentul de credite de retail si de 8,5% pe corporate la finalul acestui an.

Se resimte cresterea apetitului clientilor in ceea ce priveste imprumuturile bancare din ce in ce mai mult. Diminuarea secventiala a dobanzii de referinta realizata de BNR a permis aceasta situatie, deoarece scopul acestui fenomen este de a reincuraja creditarea”, explica Ofelia Nitu, consilier credite in cadrul Credit Zone.

Banca Nationala a Romaniei a inceput sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara inca din 2009, iar nivelul acesteia a coborat pana la 6,5%, de la un maxim de 10,25%. Banca centrala a incercat, prin reducerea dobanzii, sa oblige bancile sa ieftineasca creditele in lei, pentru a incuraja imprumuturile in moneda nationala, insa populatia si companiile aleg sa se imprumute tot in euro.

„Cu toate ca dobanda la creditele in lei se afla pe o panta descendenta, creditele in euro raman favoritele populatiei datorita faptului ca in continuare pemit accesarea unor sume mai mari. Motivele pentru care clientii inclina spre impumuturile in euro sunt simple – rata este mai mica decat la lei si suma de credit la care se incadreaza un individ este mai mare. In plus, desi uneori imprumutul in euro este mai scump per total, totusi populatia nu se fereste sa il acceseze”, a mai explicat consultantul Credit Zone.

Economistul UniCredit Tiriac mai atrage atentia ca, in 2010, o contributie pozitiva va avea segmentul creditelor ipotecare, inclusiv prin prisma programului Prima Casa. "La final de martie 2010, fata de sfarsitul lui martie 2009, cresterea creditelor ipotecare la nivel de piata a fost de 15% in termeni nominali, respectiv de 19%, daca luam in calcul si influenta favorabila a aprecierii leului in acest interval", a subliniat Rozalia Pal.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna martie 2010 cu 0,1%, pana la nivelul de 199,4 miliarde lei.