"Estimarile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de BNR indica faptul ca si in luna mai este putin probabila revigorarea activitatii industriale. Pe un orizont mai indelungat, se intrevede insa posibilitatea unei ameliorari de intensitate moderata. Lucrarile de constructii isi pastreaza evolutia sezoniera favorabila atat in luna curenta, cat si in perspectiva", se arata in studiul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn.

Astfel, volumul productiei industriale isi va atenua panta ascendenta, nivelul relativ modest al soldului conjunctural (+3 la suta, de circa 5 ori mai scazut decat cel din aprilie) sugerand chiar posibilitatea unei stagnari a activitatii. Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile.

Portofoliul total al comenzilor in industrie isi va accelera insa rata de crestere, soldul pozitiv al opiniilor majorandu-se de aproape patru ori fata de luna anterioara, pana la majorare cu 17%.

Intensitatea acestui proces nu va fi pronuntata, avand in vedere ponderea inalta a asteptarilor in sensul stabilitatii indicatorului (59 la suta), releva sonajul.

"Disponibilizarile de personal in industrie vor continua si in luna mai - sold conjunctural: -22 la suta. Conditiile climatice favorabile vor conduce la efectuarea de noi angajari de personal in constructii (sold conjunctural: +56 la suta)", se mai spune in raportul BNR.