Leul atinge maximul istoric fata de dolar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 3,5243 lei/dolar, in crestere cu peste 7 bani (2,16%) fata de nivelul de vineri, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins de cursul leului raportat la moneda americana, potrivit datelor bancii centrale.
Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,4499 lei/euro.

Cotatia leu/dolar este una indirecta, calculata in functie de paritatile euro/leu si euro/dolar, depinzand, astfel, foarte mult de piata internationala. "Se tot asteapta aprecierea dolarului spre 1,16 dolari/euro, unii vorbesc chiar si de paritate. Ramane de vazut daca o sa se intample sau nu, sau cand o sa se intample, mai bine spus", a declarat dealerul Volksbank Romania Andrei Dumitrescu, citat de NewsIn.

Dolarul s-a apreciat in decursul acestei zile la 1,1877 dolari/euro pe piata internationala, dupa care a mai pierdut din terenul castigat, pana la 1,1980 dolari/euro.

Leul se depreciaza si fata de euro, la cursul maxim al anului

Fata de moneda europeana, cursul de referinta afisat de BNR a urcat la 4,2180 lei/euro, cu peste un ban (0,31%) fata de nivelul din sedinta anterioara, de 4,2051 lei/euro, in conditiile in care monedele din regiune au inregistrat o tendinta de apreciere fata de euro. Acesta este cel mai ridicat curs de referinta afisat de BNR in acest an, pe 4 ianuarie fiind de 4,2265 lei/euro.

Peste noapte, leul a fost cotat la niveluri relativ scazute, dar dupa deschiderea sedintei valutare locale, cursul a urcat aproape de 4,2240 lei/euro. In jurul orei 13:50, euro era cotat la 4,2215 lei.

In regiune, moneda poloneza a inregistrat o apreciere in prima parte a zilei, de la 4,1970 la 4,1470 zloti/euro, iar cursul monedei unguresti a oscilat intre 286,06 si 289,46 forinti/euro, cu tendinta de apreciere fata de euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au urcat ajungand sa incadreze rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,16% pe an, in crestere fata de nivelul de vineri, de 4,99%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,66%, de la 5,49% in sedinta precedenta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri