"Cresterea cotei TVA (de la 19% la 24%) va adauga 2-3 puncte procentuale la nivelul preturilor, ceea ce, in opinia noastra, inseamna o rata a inflatiei situata intre 6-7% la finalul acestui an", a explicat Nicolaie Chidesciuc in cadrul unui raport ING. De asemenea, el a subliniat ca in 2011 inflatia va depinde foarte mult de cum va evolua cursul de schimb.

ING considera ca o majorare a TVA nu este chiar cea mai rea masura posibila, dar subliniaza ca va conduce la continuarea recesiunii si estimeaza ca scaderea economica va fi de peste 1,4% in acest an.

"Totusi, cea mai interesanta parte este ca majorarea TVA, cel mai probabil, nu va fi suficienta pentru a compensa netaierea pensiilor (deoarece consumul va scadea si mai mult, iar evaziunea va creste). Romania trebuie sa rezolve problema deficitului bugetului asigurarilor sociale, iar acest lucru se poate face doar printr-o inghetare cat mai rapida a pensiilor. Lipsa de masuri pentru reformarea sistemului de pensii va face ca orice incercare de a reduce deficitul bugetar sa fie complet nesustenabila si va diminua orice sanse avem pentru revenirea economica sau pentru cresterea sustenabila pentru termen lung", explica economistul sef al ING.

ING crede ca, in acest context, BNR va mentine dobanda cheie la 6,25% in urmatoarea sedinta de politica monetara, dar si ca va permite deprecierea leului pana la un curs de aproximativ 4,35 lei pentru un euro.