„Zvonul referitor la pretul la care va fi vinduta BCR este cel care a influentat cel mai mult in acest an pretul unor actiuni la bursa,“ sustine Marius Plugaru, director SSIF IEBA Trust. Nu trebuie uitat ca fiecare SIF detine la BCR 6% dintre actiunile acestei banci.

Analistii pietei de capital cred ca impactul zvonurilor asupra pretului final al unei actiuni s-a redus in ultimii ani. „Un zvon pozitiv despre o anumita companie te poate face sa cumperi actiuni la acea firma, iar unul negativ - nu“, zice Alin Brendea, director operatiuni SSIF Prime Transaction.

Zvonurile cu impact mare in piata sint cele referitoare la profitul unei societati, la majorarile de capital, la distribuirea dividendelor, la schimbarile de actionariat.

„Toate zvonurile care cuprind informatii despre o companie au impact asupra actiunii acelei societati. Dar fata de anii ‘96-‘97, importanta zvonurilor la bursa s-a redus, asta si pentru ca acum companiile isi fac cunoscute public rezultatele financiare atit la BVB, cit si in ziarele de specialitate“, mai spune Brendea.

Speculatii pe Internet

Importanta si puterea zvonurilor pe piata de capital au crescut enorm odata cu aparitia fenomenului Internet. Un exemplu elocvent in acest caz este cel al lui Jonathan Lebed, un pusti de 14 ani din New Jersey, SUA. Acesta a lansat pe piata o tehnica de speculare denumita „pump-and-dump“ (n.r. - pompeaza pretul si scapa de actiuni). Adolescentul, inarmat doar cu un cont de tranzactionare pe Internet, cumpara actiuni dupa care posta sute de mesaje pe grupurile de discutii pe teme financiare de pe site-ul Yahoo, recomandind respectivele actiuni altor investitori.

In citeva luni, pustiul a cistigat aproximativ 800.000 de dolari. Acuzat de manipularea pietei de capital, Lebed a sustinut ca nu a facut decit ce fac analistii financiari de pe Wall Street. Diferenta dintre el si ultimii era aceea ca acestia erau totusi autorizati sa faca predictii.