Astfel, CE a stabilit parametrii tehnici care permit coexistenta in benzile de frecventa de 900 si 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile 2G), a sistemelor 3G care ofera servicii de internet mobil pe langa serviciile de telefonie obisnuite si a tehnologiei mobile 4G care permite accesul la internet de mare viteza cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution) si Wimax.

Decizia trebuie implementata de statele UE pana la sfarsitul anului deoarece autoritatile europene isi doresc ca fiecare cetatean sa aiba acces la serviciile de internet broadband de baza pana in 2013 si la cele de banda larga rapida si ultrarapida (100 Mbps), pana in 2020.

In prezent benzile de 900 si 1800 Mhz sunt folosite pentru serviciile de voce, insa de anul trecut Vodafone Romania ofera si servicii de internet 3G in banda de 900 Mhz. De asemenea, oficialii Orange Romania afirmau la finalul anului trecut ca in prima parte din 2011 vor incepe sa lucreze la reteaua de internet 3G in banda de 900 de Mhz. Prin utilizarea acestei benzi, operatorii pot ajunge la o acoperire mai mare.

Citeste si:

Pe de alta parte, prin serviciile 4G, europenii vor avea viteze de internet de pana la 100 de Mbps comparativ cu maximumul de 21,6 Mbps, posibil in prezent prin retelele 3G. Prin aceasta tehnologie navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, un exemplu fiind descarcarea unui film de 90 de minute in aproximativ un minut.

Serviciile 4G (LTE) vor fi lansate in Romania cel tarziu in primele luni din 2013, afirma in urma cu aproximativ doua luni Dragos Chivu, directorul general al furnizorului de echipamente pentru telecomunicatii Nokia Siemens Networks Romania.