Ministrul de Justitie din Germania a acuzat duminica Statele Unite ca ar folosi metode tipice Razboiul Rece impotriva aliatilor sai, dupa ce o publicatie germana a citat documente secrete ce spun ca spionii SUA au infestat birouri din UE, scrie CBSNews.com.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a raspuns raportului Der Spiegel, cotidian ce a pretins ca NSA (National Security Agency) spioneaza oficii ale UE din Washington, New York si Bruxelles. Ziarul citeaza documente secrete SUA luate de fostul contractor NSA Edward Snowden.

“Daca rapoartele media sunt corecte, aceste metode imi amintesc de cele folosite de dusmani in timpul Razboiului Rece”, a declarat oficialul german.

“Este peste puterea mea de intelegere ca prietenii nostri din SUA sa vada europenii ca dusmani”, a spus ea, cerand “un raspuns imediat si detaliat” din partea guvernului SUA.

Si alti oficiali europeni au cerut explicatii.

“Sunt profund ingrijorat si socat de cele aflate”, a spus Martin Schulz, presedinte al Parlamentului European. “Daca informatiile se dovedesc a fi adevarate, ar fi o problema extrem de serioasa care va avea un impact profund asupra relatiilor UE-SUA. Din partea Parlamentului European, cer clarificari totale si rapide din partea autoritatilor SUA privind acestea”.

Informatiile vin intr-un moment extrem de important al relatiilor SUA-UE, datorita discutiilor indelung asteptate privind un nou acord comercial ce vor avea loc saptamana viitoare. Acest acord a fost unul dintre punctele principale pe care administratia Obama si le-a propus si a necesitat eforturi diplomatice majore de partea ambelor parti.

Conform Der Spiegel, NSA a plantat microfoane in birourile diplomatice ale UE din Washington si, mai mult, ar fi infiltrat si reteaua de computere a cladirii. Masuri similare au fost luate si in cazul delegatiilor oficiale ale Uniunii in New York.

Der Spiegel nu a publicat documente doveditoare si nici nu a spus cum le-a obtinut. Unul dintre reporteri este insa Laura Poitras, jurnalist premiat care l-a intervievat pe agentul CIA Edward Snowden in Hong Kong.

SUA se confrunta in ultima perioada cu o avalansa de proteste, atat din partea propriilor cetateni cat si din partea europenilor, din cauza multiplelor acuzatii de spionaj si strangere de informatii, atat de catre stat cat si de catre gigantii din online care s-ar afla “in slujba” guvernului SUA.

Citeste mai multe despre acestea pe CBSNews.com.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Joburi in strainatate: te poti angaja imediat in Germania sau Austria