Nissan şi Renault vor face un anunţ în următoarele zile privind alianţa lor restructurată şi au finalizat acordul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, după 10 luni de negocieri intense.

Conform unui acord preliminar anunţat în februarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez.

Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez.

Dar încheierea unui acord a eşuat, după ce directori importanţi ai Nissan au contestat unele detalii ale tranzacţiei şi protejarea proprietăţii intelectuale pentru Nissan, informase anterior Reuters.

Întârzierile arată că cele mai recente tensiuni de la vârful Nissan complică eforturile de a reechilibra alianţa de două decenii cu Renault.

Nissan vrea să reducă plafonul pentru investiţia sa strategică în Ampere (divizia de vehicule electrice a Renault) sub ţinta maximă de 15% anunţată în februarie, susţin sursele. Mărimea participaţiei Nissan afectează evaluarea Ampere, dar Nissan va achiziţiona probabil mai puţin de 10% în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez, susţin sursele. Acestea adaugă că un anunţ este aşteptat în următoarele zile.

"Negocierile dintre Nissan şi Renault sunt în derulare şi sunt constructive. Vom da publicităţii un comunicat la momentul potrivit, când vor fi finalizate acordurile", a precizat producătorul auto japonez.

Reprezentanţii Renault nu au dorit să facă comentarii. Grupul francez se aşteaptă să listeze Ampere la începutul anului viitor, iar Mitsubishi şi Qualcomm ar urma să investească în noua entitate, evaluată la zece miliarde de euro.

Dar posibilitatea unor noi parteneri a subliniat pentru Nissan necesitatea de protejare a proprietăţii intelectuale în orice viitoare colaborare, au explicat sursele.

Un purtător de cuvânt al Mitsubishi a anunţat că firma încă ia în considerare o investiţie în Ampere, dar nu s-a luat o decizie.

Sursa foto: Shutterstock / Renault-Nissan Alliance

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri