Incendiul care a izbucnit recent pe o navă care transporta mii de mașini noi, inclusiv unele electrice, a readus în discuție subiectul bateriilor litiu-ion. Una dintre ipotezele luate în discuție la acest moment este că focul ce afectează nava panameză Fremantle Highway ar fi pornit de la unul dintre cele mai bine de 500 de EV-uri de la bord.

Acum două zile scriam despre o vâlvătaie care a cuprins mai multe mașini de pe nava de transport Fremantle Highway, aflată la cam 27 de kilometri de continentul european, în apropierea coastei Țărilor de Jos. Am scris inițial că la bord s-ar afla 2.857 de mașini, dar ultimele informații sugerează că nava ar duce chiar mai multe automobile pe ruta Germania-Egipt.

Un purtător de cuvânt al companiei K-Line care închiriase nava a declarat că la bord sunt stocate 3.783 de automobile dintre car 498 sunt 100% electrice. Compania niponă nu a oferit detalii despre mărcile de mașini de la bord, dar atât Mercedes-Benz (care are cel puțin 350 de mașini la bord), dar și BMW au confirmat că au mașini afectate în acest transport.

Paza de coastă din Olanda a comunicat oficial că nu este cunoscută cauza incendiului, dar unii dintre salvatorii ajunși la fața locului au transmis individual că focul ar fi pornit de la bateria unei mașini electrice. Acesta s-a propagat extrem de rapid, iar unul dintre cei 23 de membri ai echipajului și-a pierdut viața. Alții au reușit să se salveze sărind peste bord, în timp ce ultimii oameni rămași au fost salvați cu elicopterul.

Autoritățile din Panama, dar și cele din Țările de Jos investighează incidentul care a afectat nava cu o lungime de 200 de metri ce naviga într-o zonă apropiată de niște insule aflate sub protecția UNESCO. Germanii de la Volkswagen au spus că nu știu dacă au mașini la bord, dar Ford, Stellantis, Renault și Nissan au confirmat că nicio mașină de-a lor nu era la bord.

Trebuie spus că focul la o baterie de tip litiu-ion arde de două ori mai tare decât un incendiu obișnuit, iar acest risc a fost subevaluat de industrie. În 2022, au fost raportate 209 incendii pe nave de transport, iar doar 13 au apărut pe nave care cărau mașini. Concret, aceste tipuri de incidente s-au înmulțit cu 17% față de 2021, dar nu se știe câte dintre aceste incendii au fost cauzate de baterii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri