Inainte lumea captura fotografii, dar nimeni nu le impartasea. Acum, lucrurile s-au schimbat – toti cei care au fotografii si video, vor sa le publice undeva astfel incat lumea sa afle de ele. Tehnologia devine mai usor de folosit si YouTube-ul este, pentru multi operatori telecom, principalul driver de trafic de date, considera Sotiris Vasiliadis, head of TV & media management practice, Hub South Eastern Europe la Ericsson.

De aceea, tehnologia trebuie sa tina pasul cu dorintele clientilor, acestia din urma dictand piata. Daca inainte principalii clienti ai Ericsson erau operatorii telecom, in prezent aria acestora s-a marit – vorbim de operatori mobili, ficsi, broadcasteri, orice companie care agrega continut, companii ce transmit video online si asa mai departe.

Mai mult, clientii au nevoie de interfete din ce in ce mai prietenoase, atat la televizoarele inteligente cat mai ales pe terminalele mobile. Inainte ca Apple sa introduca iOS in 2007, “interfetele de atunci erau extrem de proaste. Utilizatorul final dicteaza cum vrea sa arate interfata si cat de usor sa fie folosita, si nu companiile dicteaza trendurile. Lucrurile se schimba, intr-o piata foarte dinamica”, mai spune Sotiris.

Daca inainte continutul dicta obisnuintele de consum, acum usurinta de folosire este prima dorinta a clientilor.

Comportamentul romanilor nu este cu mult diferit fata de al altora din tari mai dezvoltate din Europa de Vest, puncteaza Suzana Curic, head of TV and media practice, Region Mediterranean la Ericsson. “Tabletele sunt la fel de relevante si aici. IPTV-ul va intra si in Romania, si nu foarte tarziu”. Romania trece printr-o transformare importanta in prezent in domeniul televiziunii, de la analog la digital si, de asemenea, de la un ecran la mai multe ecrane. “Acesta este doar inceputul pentru Romania”.

Ericsson se afla in discutii cu autoritatile locale in domeniul transmisiunilor TV. Cei doi oficiali ai companiei suedeze evita sa spuna cat de flexibili sunt acestia, alegand termeni diplomatici – “autoritatile romane cunosc bine situatia. Trebuie sa fie foarte atenti la reglementari astfel incat totul sa fie bine. Ericsson ofera expertiza din alte state si spunem ce a mers si ce nu a mers acolo”.

Un alt trend prezent si in Romania este cresterea continua a consumului de video pe terminale mobile. La nivel global, oficialii Ericsson spun ca circa 40% din consumul de date este acoperit de video. Aceasta pondere ar putea fi valabila si in Romania intrucat si aici oamenii consuma lucruri similare.

“Daca as putea convinge pe sefii operatorilor telecom din Romania sa faca ceva, as incerca sa ii fac sa investeasca in viitorul experientei video”, spune Suzana Curic. “Televiziunea traditionala nu va muri, tot timpul va exista cerere pentru transmisiuni in direct, show-uri, spectacole, stiri. Evenimentele Live vor avea putere in continuare. Pe de alta parte, servicii precum Netflix castiga teren din ce in ce mai mult si, in viitor, mobile-ul va castiga cel mai mult”.

Deci cum se va consuma video in urmatorii 3-5 ani?

Oficialii Ericsson nu ezita sa descrie televiziunea si felul in care vom consuma video in urmatorii ani. Un singur ecran va putea agrega YouTube, Netflix, canale traditionale, continut video de pe orice site, intr-o singura experienta. Acest continut va putea fi accesat oriunde ne aflam si fiecare persoana va avea propriul ecosistem de preferinte. Te loghezi in sistem si apoi acesta va sti ce preferinte ai, interfata adaptandu-se acestor preferinte.

Mai mult, 2013 a fost primul an in care un producator a decis sa transmita simultan o productie in cinematografe si digital, contra cost. Mai mult, in urmatorii ani vei putea alege din ce unghi vrei sa vizualizezi anumite secvente – de exemplu, la un meci de tenis, nu vei fi limitat de filmarea traditionala ci vei putea schimba in timp real unghiurile din care sa vizualizezi secvente, in functie de camerele de la fata locului, considera reprezentantii Ericsson.

Producatorii vor gasi o modalitate de a se adapta acestor utilizatori. In cazul Netflix, de exemplu, ei produc serii special pentru acest mediu.

Mai mult, vei putea comenta si socializa pe pagina serialului/show-ului si chiar influenta ceea ce se intampla in serial si ce se va intampla in viitor.

Romania se va alinia in acest “deadline” de 3-5 ani si nu va face nota discordanta cu tarile dezvoltate, considera cei de la Ericsson. Ei ofera exemplul Spotify care era privit “cu invidie” din Romania, nefiind disponibil in tara, dar, recent, acest serviciu s-a lansat si in Europa de Est. Acest lucru se va intampla si cu serviciile video, intrucat producatorii si operatorii recunosc faptul ca regiunea este una emergenta cand vine vorba de consumul de media.

In alte state, precum Spania de exemplu, anumiti operatori precum Telefonica deja iau in considerare lansarea unui Netflix autohton. Acest lucru s-ar putea intampla si in Romania, daca un operator considera ca ar putea fi o investitie buna. In viitor deci, batalia se va da intre un jucator extern, precum Netflix, sau un proiect autohton, creat special pentru piata locala.

Cinematografele se vor schimba de asemenea. In Spania, Ericsson are un deal cu un lant de sali pentru ca acestia sa nu aiba filmele pe pelicula/rola ci sa le ruleze online, streaming, in mai multe sali, simultan. In Romania inca nu se discuta de acest mod de a proiecta filme, dar este posibil ca, in viitor, sa asistam la acest lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri