Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a raportat, joi, cresterea vanzarilor si a veniturilor companiei, datorita cererii mari de pe pietele asiatice in dezvoltare, dar veniturile sunt sub estimarile medii ale analistilor.

Nokia a raportat un castig de 0,21 euro la o actiune, care inseamna o crestere fata de cotatia de 0,20 euro o actiune, inregistrata cu un an in urma. Analistii economici estimau o crestere medie a cotatiei actiunilor Nokia pana la 0,22 euro actiunea, ceea ce inseamna ca rezultatul companiei se incadreaza in marja estimata.

Vanzarile din perioada iulie-septembrie ale companiei Nokia au crescut la 10,1 miliarde de euro, de la totalul de 8,4 miliarde de euro, inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, peste previziunile analistilor.

Nokia a anuntat cresterea cu 36% a cotei sale de piata, in al treilea trimestru 2006, insa pretul de vanzare a telefoanelor a scazut, in medie, la 93 de euro.

Cotatia actiunilor companiei Nokia, deja afectata de rezultatele companiei Ericsson date mai devreme, a scazut cu 5% la aflarea stirii, in timp ce actiunile Ericsson au scazut cu 1%.

Citeste si:

"Ceea ce au castigat in volum au pierdut prin pretul mediu de vanzare", a declarat analistul Alexander Peterc, de la Exane BNP Paribas, referitor la rezultatele companiei Nokia.

Nokia, ale carei vanzari reprezinta peste o treime din totalul mondial al vanzarilor de telefoane mobile, a avut de castigat intrand devreme pe pietele in dezvoltare, datorita faptului ca vanzarea unor modele ieftine si usor de folosit asigura companiei Nokia peste 50% din cota de piata in mai multe tari.

Compania Ericsson a anuntat ca a vandut, in al treilea trimestru, un numar de 88,5 milioane de telefoane mobile, cu 33% mai mult fata de anul trecut, peste toate asteptarile, iar cota de piata pe care o detine este de 36%.

Companiile concurente Motorola si Sony Ericsson au inregistrat, pentru aceeasi perioada, majorarea vanzarilor cu 39%, respectiv 43%, comparativ cu rezultatele pentru aceeasi perioada a anului 2005.