O bresa de securitate descoperita in luna septembrie in structura retelei de socializare Facebook a permis piratilor cibernetici sa acceseze date personale provenind de la 29 de milioane de utilizatori, au anuntat vineri reprezentantii companiei americane intr-un comunicat, revizuind in scadere numarul prezumtiv al conturilor compromise, informeaza AFP, DPA si Reuters.

Facebook a precizat ca numele si listele de contacte provenind de la 15 milioane de persoane au fost compromise in timpul acelui atac cibernetic si ca alte detalii suplimentare provenind de la 14 milioane de utilizatori au fost, de asemenea, accesate de piratii online. Initial, Facebook a anuntat pe 28 septembrie ca 50 de milioane de conturi au fost compromise, conform Agerpres.ro.

Pentru toate cele 29 de milioane de conturi piratate, hackerii - a caror identitate si origine nu au fost dezvaluite pentru moment - au accesat informatii precum numele de utilizator, adresele e-mail si/sau numerele de telefon ale utilizatorilor, daca acestea erau mentionate.

"Recolta" de informatii sustrase a fost mult mai bogata - si, potential, mai daunatoare - in cazul altor 14 milioane de conturi.

In acest caz, pe langa numele si listele de contacte ale utilizatorilor, piratii cibernetici au putut sa aiba acces la informatiile urmatoare: sexul utilizatorului, statutul marital, educatia primita, data nasterii, localitatea de rezidenta (daca era mentionata in profil), locul de munca ocupat, dar si paginile internet si persoanele urmarite pe Facebook de utilizatorii vizati de acest atac informatic.

Citeste si:
Facebook: Confirmam ca pana nu a fost cauzata de un atac cibernetic
Facebook si Instagram, in...

Intr-un milion de cazuri, hackerii nu au putut sa acceseze nicio informatie.

Facebook a anuntat ca Politia federala americana isi continua ancheta demarata in acest caz si ca FBI a cerut reprezentatilor retelei de socializare sa nu faca dezvaluiri pe aceasta tema.

La sfarsitul lunii septembrie, compania americana a precizat ca piratii cibernetici au exploatat o vulnerabilitate din codul Facebook, ce a avut un impact asupra "View As", o functie ce permite utilizatorului sa isi vada propriul profil ca si cum ar vizualiza contul altei persoane. Acea bresa a permis piratilor cibernetici sa fure codurile de acces ("tokens") pe Facebook, pe care au putut, apoi, sa le foloseasca pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor. Codurile de acces sunt echivalentul unor chei digitale, care ii mentin conectati pe utilizatori pe Facebook, pentru ca ei sa nu mai fie nevoiti sa isi reintroduca parolele de fiecare data cand vor sa foloseasca aplicatia.

Potrivit DPA, aproximativ 90 de milioane de utilizatori si-au resetat apoi codurile de acces pe Facebook in urma anuntului facut de compania americana referitor la acel atac cibernetic.

Citeste si:
Un hacker a incercat sa-i ajute pe unguri. Ce a primit in schimb?
Ungurii au arestat un tanar...

In comunicatul de vineri, Facebook a precizat ca atacul informatic nu a inclus retelele Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus, Workplace, paginile Facebook, platile online si aplicatiile si reclamele publicate de terti pe aceasta retea de socializare, relateaza Reuters.

Sursa foto: catwalker / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Hackerii care au atacat spitalele romanesti, de origine chineza