Numarul si gama dispozitivelor pe care le folosim zilnic se schimba de la an la an, iar odata cu acestea se schimba si termenii tehnici pe care ajungem sa ii utilizam chiar si in cele mai banale discutii. Iata cei mai folositi termeni tehnici care par sa se fi consacrat deja in vocabular.

Contactless

Contactless reprezinta o metoda de plata fara folosirea numerarului, prin atingerea unui card sau a unui alt dispozitiv de un POS (“Point Of Sale “- dispozitiv instalat in magazinele care accepta plati cu cardul).

Tehnologia a evoluat rapid in ultimii ani, atat in strainatate cat si in Romania. Tehnologia contactless este folosita mai ales in cazul cardurilor de debit/credit, insa aceasta a fost extinsa si la alte dispozitive precum smartphone-uri sau ceasuri inteligente.

Fintech

Termenul “fintech” reprezinta o combinatie intre cuvintele “financial” si “technology” (tehnologie financiara). Fintech descrie o tehnologie folosita pentru a livra servicii sau produse financiare catre consumatori. Un exemplu de tehnologie fintech este reprezintata de platile contactless, in vreme ce companiile “de fintech” se concentreaza pe oferirea unor solutii de tehnologie financiara.

Inteligenta artificiala (AI – Artificial Intelligence)

Inteligenta artificiala are interpretari diferite in functie de contextul si persoana care se foloseste de acest termen. In general insa, inteligenta artificiala ar trebui sa fie vazuta ca fiind acel lucru care permite computerelor sau altor ‘roboti’ sa invete din propria experienta, sa isi ajusteze comportamentul si sa execute sarcini pe care in mod normal doar oamenii ar putea sa le faca.

Vehicule autonome (Autonomus Vehicles)

Un vehicul autonom foloseste senzori si tehnologie pentru a se “conduce” singur, fara asistenta unui om. Uber, Tesla si Hyundai sunt cateva dintre companiile care fac cercetari in aces domeniu.

Blockchain

Tehnologia blockchain a intrat in atentia publicului general odata cu cresterea popularitatii monedelor virtuale in ultimii ani. Blockchain poate sa fie vazut ca un registru digital in care sunt inregistrate tranzactiile. In loc de a avea mai multe persoane (sau companii/institutii) implicate intr-o tranzactie fiecare cu propriul registru al tranzactiei (lucru care ar putea sa duca la confuzii daca datele din registrul fiecaruia difera), tehnologia blockchain creaza un registru “general”. Acest registru general nu poate sa fie modificat dupa ce o trnzactie a fost inregistrata.

Gigantul IBM mentioneaza ca “fiecare parte implicata intr-o tranzactie trebuie sa isi dea acordul inainte ca o noua tranzactie sa fie adaugata in retea”. Sectorul bancar este cel mai mare sustinator al blockchain, tehnologia fiind folosita ca un registru digital aproape imposibil de fraudat si ca o platforma de transfer moderna.

Cloud computing

Conceptul de cloud computing descrie situatii in care diferite resurse de calcul sau servicii sunt distribuite unei persoane printr-o conexiune de internet, fara ca aceasta sa fie nevoita sa acceseze fizic sursa acelor resurse de calcul.

Un exemplu de cloud computing este Gmail: utilizatorii Gmail folosesc spatiul oferit de Google pentru stocarea email-urilor, insa acestia nu vor vedea niciodata fizic un server Gmail.

“Tradus” in viata de zi cu zi, un exemplu ar fi situatia in care fiecare dintre noi avem un abonament la un distribuitor de electricitate si primim curent electric printr-un sistem centralizat, in loc sa avem propriul generator electric in casa.

Internet of things

Internet of things reprezinta combinarea lumilor virtuale si reale, creand astfel medii inteligente. Explicat in mod simplu, internet of things ar reprezenta conectarea prin internet a mai multor dispozitive care astfel vor “comunica” intre ele.

Un exemplu concret ar putea sa fie termostatul folosit pentru controlarea temperaturii din casa, care, la randul sau, este conectat la telefon, prin internet. In acest fel o persoana ar putea sa isi seteze temperatura din casa, chiar daca sa afla la sute de kilometri distanta.

Dispozitive purtabile (Wearables)

In categoria dispozitivelor purtabile (wearables) se afla ceasurile inteligente si bratarile de fitness.

Acestea sunt in general conectate la internet si pot executa o intreaga serie de functii, precum platile contactless sau monitorizarea pulsului utilizatorilor.

Atacuri DDoS

O traducerea exacta a termenului (Distributed Denial of Service) DDoS este dificila in limba romana. Atacurile DDoS au loc atunci cand un grup de utilizatori rau-intentionati trimit in mod simultan, prin intermediul unor computere, “mesaje” (pachete de informatii) altor computere sau servere.

Aceste atacuri pot face ca website-urile care se folosesc de serverele atacate sa functioneze dificil sau chiar sa se blocheze complet.

Date biometrice

Datele biometrice sunt reprezentate de caracteristicile fizice unice ale persoanelor folosite pentru identificarea automata a acestora. In ultimii ani, smartphone-urile au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult datele biometrice ale utilizatorilor (scanare iris, amprente si recunoastere vocala) pentru indentificare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri