Ultimele luni ne-au arătat un peisaj economic, social și geopolitic foarte dinamic la nivel mondial, determinat de pandemie și efectele sale de durată.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România

Acest context, din ce în ce mai volatil, în care ne aflăm cu toții, s-a tradus în riscuri mai mari și impredictibilitate, atât pentru oameni, cât și pentru organizații. În același timp, uitându-mă unde suntem astăzi, sunt impresionată și recunoscătoare să văd cât de eficiente au fost eforturile comune de mobilizare. Totodată, sunt mândră de măsurile pe care le-am luat noi, ca parte a angajamentului nostru de a sprijini Guvernul și societatea românească în ansamblul ei. Ne-am adaptat peste noapte la munca de acasă pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților noștri și ne-am ajustat ofertele și serviciile pentru a răspunde mai bine nevoilor urgente ale clienților noștri rezidențiali și de business. Ne-am consolidat rețeaua pentru a asigura o capacitate sporită și am oferit sprijin autorităților prin conectarea spitalelor de campanie, a personalului medical și prin furnizarea unor soluții digitale relevante ca răspuns la noile nevoi ale societății.

Însă, decalajele au crescut, lăsând persoanele vulnerabile și mai mult în urmă. La Vodafone, aspirăm către o lume în care nimeni nu e lăsat în urmă și ne străduim să conectăm cât mai mulți oameni pentru un viitor mai bun pentru toți. Credem în colaborarea cu societatea în ansamblul ei pentru a reduce decalajele digitale și pentru a crește numărul conexiunilor și gradul de digitalizare, și exact asta am făcut la Vodafone România.

Școala din Valiză: Conectăm elevii și profesorii

Una dintre inițiativele noastre de susținere a societății este Școala din Valiză. Condus de Fundația Vodafone România, acesta este un proiect care ajută la dezvoltarea educației digitale în România printr-o abordare inovatoare și cuprinzătoare. Pe măsură ce școlile au fost închise și educația s-a mutat din ce în ce mai mult în mediul digital, procesul educațional a devenit o provocare tot mai mare și adesea de nedepășit pentru mulți elevi care nu aveau resurse pentru accesarea educației digitale – dispozitive, abilități, cunoștințe digitale și chiar conexiune. Acesta a fost, în special, cazul elevilor din zonele rurale sau izolate.

Școala din Valiză a fost lansat în 2018 pentru a sprijini educația digitală și pentru a contribui la reducerea decalajului dintre comunitățile urbane și cele rurale. Proiectul constă în furnizarea gratuită a unei „valize” IT ce conține tablete, laptop-uri și echipament pentru conexiunea la internet, dar și în asigurarea accesului la conținut educațional digital, totul integrat într-o platformă de eLearning modernă. Platforma reunește numeroase resurse educaționale în concordanță cu programa școlară oficială și o zonă specială în care profesorii își pot crea propriile lecții digitale și, de asemenea, pot participa la seminarii web dedicate pentru a-și perfecționa abilitățile digitale și chiar pentru a împărtăși din experiența lor altor profesori. Astfel, platforma de eLearning Școala din Valiză este continuu îmbunătățită și adaptată nevoilor utilizatorilor.

La începutul pandemiei COVID-19, am extins rapid proiectul pentru a sprijini încă 35 de școli din mediul rural în doar câteva luni. Deoarece nevoia de educație digitală a crescut enorm în România, am apelat la sprijinul oamenilor. Prin intermediul campaniei „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”, toți utilizatorii de servicii de telecomunicații, inclusiv angajații noștri, au donat pentru a contribui la extinderea acestui proiect prin achiziționarea mai multor tablete pentru elevi și îmbogățirea conținutului digital de pe platforma de eLearning. Fundația Vodafone România a dublat toate donațiile făcute și Vodafone România a oferit conexiune gratuită la Internet.

Acum, programul Școala din Valiză este deja activ în 50 de școli rurale, permițând, astfel, celor aproximativ 17.000 de elevi și sutelor de profesori nu doar să își continue activitatea educațională, ci să o facă într-un mod interactiv și eficient, pregătindu-se în același timp pentru piața locurilor de muncă din viitor.

Construim prin digitalizare

Există, cu siguranță, multe lucruri pe care le-am învățat în contextul acestei crize. Unul dintre primele aspecte pe care cred că această pandemie le-a scos la iveală au fost vulnerabilitățile. De asemenea, ne-a arătat cât este de important să avem rețele de telecomunicații robuste și soluții digitale. Dar, mai presus de toate, ne-a arătat cât de puternici putem fi dacă ne unim forțele și lucrăm împreună - oameni, organizații, guverne.

La Vodafone, aspirăm la un viitor mai conectat pentru toată lumea. Împreună cu guvernele, putem contribui la construirea unei societăți mai reziliente și vom continua să sprijinim Guvernul României în adoptarea de noi tehnologii, oferind soluții inovatoare, de ultimă generație pentru educație și sănătate.

Tehnologia nu ar trebui să fie în detrimentul, ci în beneficiul oamenilor. Suntem conștienți de faptul că oamenii și companiile au nevoie de îndrumare și sprijin pentru tranziția lor către un mod de viață și de lucru în care tehnologia joacă un rol important. De aceea, vom avea grijă să asigurăm accesul digital pentru cei mai vulnerabili și să îi ajutăm să își dezvolte abilitățile digitale. De asemenea, ne vom sprijini clienții companii, în special IMM-urile, oferindu-le soluții dedicate și expertiza noastră, în călătoria lor spre adoptarea la scară largă a soluțiilor digitale, pentru a face față vremurilor pe care le trăim. Suntem, de asemenea, hotărâți să continuăm să dezvoltăm parteneriatul cu guvernul pentru a susține o redresare economică sigură și durabilă, grație soluțiilor digitale.

Europa.Conectată

Pe măsură ce parcurgem următoarea etapă a crizei, iar incertitudinea se menține, mai sunt încă multe de făcut. Trebuie să ne redresăm și ar trebui să profităm de această șansă pentru a reconstrui mai bine. Avem în fața noastră o oportunitate unică de a crea o societate care să se bazeze mai mult pe tehnologie, o societate mai durabilă și mai prosperă, reducând astfel diferențele dintre comunități și oferind mai multe șanse de creștere tuturor.

De asemenea, avem șansa generației noastre de a realiza acest lucru prin intermediul Fondurilor de Redresare oferite de UE care ar putea conduce la un viitor digital, mai conectat și sustenabil. Aceste planuri ar permite tuturor statelor membre să își accelereze creșterea economică, reziliența economică și socială, creând noi locuri de muncă și reducând decalajul. Toate acestea pot deveni posibile într-o Europă Conectată, în care planurile naționale și europene sunt armonizate.

România, de exemplu, poate beneficia de o infrastructură nouă și îmbunătățită, cu „autostrăzi” conectate la internet de mare viteză. Prioritățile noastre aici sunt extinderea serviciilor 4G în zonele izolate, lansarea 5G și oferirea de servicii de telecomunicații de înaltă calitate prin rețele Gigabit prietenoase cu mediul. În plus, suntem pregătiți să implementăm și să dezvoltăm soluții IoT pentru sectorul public și privat pentru reducerea consumului de energie, optimizarea și accelerarea proceselor acestora, digitalizarea educației și furnizarea de soluții de telemedicină spitalelor, începând cu Unitățile de Terapie Intensivă pentru nou-născuți.

Planul european de redresare este o oportunitate semnificativă de a reporni economia României pe drumul plin de provocări al ieșirii din această criză. Pentru o națiune care încă se luptă cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale Produsului Intern Brut pe cap de locuitor din Europa, utilizarea eficientă a fondurilor alocate de UE în Planul Național de Redresare va contribui la modernizarea societății și la accelerarea călătoriei noastre de digitalizare către revenirea societății. Sunt încrezătoare că acest lucru va contribui la o creștere și mai dinamică a capitalului uman al României și îi va impulsiona pe cetățenii săi, în special generația următoare care va face parte din Deceniul Digital al Europei.

DESI 90 pentru 27

Pe măsură ce criza COVID-19 conduce la o Europă din ce în ce mai conectată, UE va beneficia de o infrastructură digitală mai bună, susținută de strategia potrivită. Este posibil să nu avem toate soluțiile imediat, dar este important pentru redresarea și reziliența UE ca statele membre să își stabilească obiective îndrăznețe pentru digitalizare.

Prin urmare, Vodafone invită toate națiunile UE să își concentreze eforturile pentru îmbunătățirea Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI), astfel încât UE să atingă un scor de 90/100 pentru toate cele 27 de state, cu rezultate bune pe agenda sa digitală și „verde”.

Este cu siguranță o provocare uriașă, dar pas cu pas și prin colaborări și parteneriate public-privat, fiecare țară ar putea face o mare diferență. Mai mult, guvernele pot face un salt important în domeniile în care e nevoie de îmbunătățire, adoptând o abordare de perspectivă în momentul alocării fondurilor de redresare. De exemplu, numai programul nostru Școala din Valiză a contribuit până acum la indicele „Utilizarea serviciilor de internet” și, pe termen lung, la indicele „Capitalul uman”, ambele fiind zone în care România se situează la un nivel foarte scăzut și intenționăm să dezvoltăm programul pentru a veni în sprijinul mai multor beneficiari. Dacă astfel de inițiative ar fi extinse, sunt încrezătoare că acești doi indici s-ar îmbunătăți în mod semnificativ și scorul mediu DESI al României ar crește.

Când unele uși se închid, altele se deschid. Acum ne aflăm chiar în fața uneia care duce către un viitor „verde”, digital și durabil pentru toți, într-o Europă.Conectată. Și avem cheia pentru a o deschide.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri