Cel mai mare producator de echipamente de telefonie din America de Nord, Nortel Networks Corp, a cerut sa fie pus sub incidenta legilor ce se aplica institutiilor falimentare, intr-o incercare de a salva o afacere odata prospera, potrivit Reuters.

Situatia financiara a companiei a inceput sa se inrautateasca acum zece ani, dar criza globala a creditelor a accelerat acest proces.

Actiunea Nortel marcheaza un stadiu vital al deteriorarii companiei, candva unul dintre grupurile de top din Canada. Nortel, inca unul dintre cei mai mari angajatori ai Canadei, a supravietuit cu greu un timp indelungat, intr-o industrie ce s-a schimbat radical fata de sfarsitul anilor '90, perioada de glorie a companiei, potrivit NewsIn.

Analistii sunt de parere ca Nortel va trebui sa vanda active - cel mai probabil la preturi scazute - in contextul luptei pentru supravietuire. Acestia cred ca grupul va inceta sa mai existe in forma actuala.
O incetinire brusca a cresterii economice pe pietele majore de desfacere ale companiei, mai ales in Statele Unite, a scos in evidenta problemele indelungate ale companiei, in competitie cu rivalii sai low-cost.

"Este, evident, o transformare remarcabila, de la cea mai mare companie canadiana, cu o capitalizare de aproximativ 35% din valoarea bursei din Toronto, in 2000", a declarat Gavin Graham, director de investitii in cadrul companiei BMO Asset Management din Toronto.

"Dar situatia reflecta schimbarea mediului industriei telecomunicatiilor", a mai spus acesta.
Companiile de telecomunicatii au redus cheltuielile pentru echipamentele produse de Nortel, in contextul incetinirii economice globale. Dar, pentru multi ani, Nortel s-a confruntat cu o competitie intensa din partea rivalilor sai nord-americani si europeni, precum Alcatel-Lucent si Ericsson, sau asiatici, cum ar fi Huawei Technologies.

Actiunile companiei s-au depreciat direct proportional cu profitabilitatea acesteia, ajungand la doar cativa centi/actiune. La mijlocul anilor 2000, momentul de varf al Nortel, acestea valorau peste 1.100 dolari canadieni/actiune, ajustate pentru o consolidare a bursei, la sfarsitul anului 2006.

Miercuri, actiunile Nortel s-au depreciat cu peste 60%Nortel , la 15 centi canadieni/actiune, la bursa din Toronto.

Inaintea deschiderii sedintei bursiere de miercuri, Nortel a anuntat ca, impreuna cu o serie de afiliati, au cerut protectie sub legea falimentului in Statele Unite, pentru a avea timp sa se reorganizeze. De asememena, compania a inaintat o astfel de cerere si in Canada, iar subsidiarele sale europene sunt asteptate sa ia masuri similare.

"Astfel, evita o moarte lenta", a declarat un analist din cadrul UBS. "Compania va trebui sa vanda active si sa se reoreienteze. Nu va mai fi aceeasi companie", a adaugat acesta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Noua amenințare informatică care îți golește conturile bancare
Setari Cookie-uri