Cu 300 de angajati in centrul de la Redmond si inca 267 in filiala locala, comunitatea romaneasca reprezinta unul dintre cele mai mari grupuri de straini din cadrul Microsoft.

In februarie 2008, ambasadorul american la Bucuresti din perioada respectiva, Nicholas Taubman, a declarat ca "se spune ca la sediul central al Microsoft din Seattle, una din limbile cele mai des auzite dupa engleza e romana, vorbita de cei peste 300 de angajati romani".

"Mi-e teama ca Microsoft va pastra muncitorii straini si nu angajatii americani care au aceleasi calificari, atunci cand isi va pune in aplicare planul de concedieri", a declarat senatorul Charles Grassley, un republican din Iowa, intr-o scrisoare datata din 22 ianuarie.

Microsoft a surprins neplacut investitorii joi, cand a dat publicitatii rezultatele trimestriale, ce nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor de pe Wall Street. Compania a anuntat si ca va concedia 5.000 de angajati si ca nu va mai face previziuni pentru restul anului fiscal, potrivit NewsIn.

Microsoft este una dintre companiile cu cei mai multi angajati straini cu vize temporare, acordate in cadrul unui program ce le permite societatilor si universitatilor americane sa angajeze persoane din alte tari, intr-o categorie considerata de Guvern drept "loc de munca specializat".

Microsoft da afara 5000 de angajati

Citeste si:

Compania a precizat ieri seara ca unii dintre cei care isi vor pierde locurile de munca nu vor fi americani.

"Ne pasa de toti angajatii nostri, astfel incat oferim servicii si asistenta pentru a incerca sa ajutam fiecare muncitor afectat, fie ca este american sau strain, care lucreaza in aceasta companie cu viza", a declarat un purtator de cuvant al Microsoft, intr-un comunicat.

Microsoft are mii de angajati straini, potrivit lui Grassley, care i-a cerut directorul companiei, Steve Ballmer, sa ofere o prezentare detaliata a slujbelor care vor fi eliminate si sa precizeze cati muncitori concediati sunt straini cu vize de munca si casi sunt americani.

"Microsoft are o obligatie morala de a apara muncitorii americani, acordandu-le prioritate in timpul acestei perioade dificile din punct de vedere economic", a scris Grassley.

Cititi si Nationalismul economic, la noi si la ei: Cand patriotismul arata calea concedierilor