Producatorul american de PC-uri Dell se pregateste pentru o noua etapa de fuziuni si achizitii, cu un buget de 10 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.
In timp ce oficialii Dell au declarat public ca vor sa faca mai multe tranzactii, ei nu au oferit foarte multe detalii. Directorul executiv, Michael Dell se asteapta ca in urmatoarele luni compania sa achizitioneze o companie importanta, potrivit unei persoane care a discutat cu CEO-ul companiei.

Producatorul de computere vrea sa isi extinda diviziile de stocare a datelor si servicii, conform declaratiilor unor persoane aflate in contact cu directorul financiar, Brian Gladden.

Compania care detine rezerve de bani ce depasesc noua miliarde de dolari, a mai adaugat inca un miliard de dolari prin eliberarea de obligatiuni. De asemenea, compania a angajat un executiv specialist in M&A (fuziuni si achizitii) de la comapnia rivala International Business Machines.

Un purtator de cuvant Dell a declarat ca oferta de obligatiuni este pentru scopurile generale ale companiei printre care se numara si posibilitatea unor achizitii.

Nu este foarte clar daca Dell este angajata in prezent in discutii privind fuziunea cu vreo companie, desi in ultimii doi ani Dell a purtat discutii cu diversi bancheri, au declarat surse apropiate situatiei. Un alt purtator de cuvant a declarat ca Dell intentioneaza sa faca achizitii, desi a refuzat sa specifice eventualele tinte.

IBM a intentat proces impotriva fostului sau director executiv in M&A, David Johnson, argumentand ca acordul sau de angajare ii interzice plecarea la Dell. Potrivit Curtii de Judecata acesta a semnat un acord prin care i se limiteaza activitatile la Dell pentru a invata strategiile produsele, operatiunile si personalul companiei pana ce verdictul procesului ii va permite sa faca mai multe.

Un purtator de cuvant al IBM a declarat ca Johnson “nu poate prelua o pozitie de executiv la Dell fara sa incalce obligatiile fata de IBM”.

Miscarea Dell vine dupa ce gigantii din industrie au inceput sa profite de avantajele recesiunii pentru a prelua companii IT la preturi reduse. Saptamana trecuta, Intel a anuntat ca va cumpara compania de software Wind River Systems pentru 884 milioane dolari. De asemenea, producatorii de echipamente de stocare a datelor NetApp si EMC se bat pentru compania Data Domain.

Compania acceseaza achizitiile pentru a echilibra cei trei ani de scaderi. Din 2006, gigantul producator de PC-uri a pierdut cota de piata in favoarea rivalului Hewlett-Packard si a fost afectat de deteriorarea castigurilor. In trimestrul incheiat la 30 aprilie, Dell a postat o scadere de 63% a profitului la un declin de 23% in venituri.

In forma din prezent, “Dell nu are marimea, nu are destule relatii cu companiile si nu stapaneste randamentul de a concura cu IBM, HP si altii”, a declarat Toni Sacconaghi, analist Sanford C. Bernstein & Co.

In afara cresterea competitiei in tranzactiile din IT, Dell se mai cofrunta cu experienta mica in domeniu fuziunilor si achizitiilor. Din 2002, Dell a facut doar 10 achizitii in timp ce IBM si HP au incheiat cate 75 si respectiv 42 de achizitii. Doar achizitia producatorului de instrumente de stocare a datelor EqualLogic, in valoare de 1,4 miliarde dolari, a avut impact asupra veniturilor Dell.

Recent, Brian Gladden a declarat ca strategia de fuziuni si achizitii se bazeaza pe reputatia Dell dezvoltata in perioada de prosperitate ca furnizor de produse ieftine. Directorul financiar al Dell vrea sa adopte un plan prin care sa ajute consumatorii sa minimizeze costurile prin folosirea modelului Dell, prin care Dell ar putea furniza servicii si soft-uri care sunt sub nivelul pietei.

Strategia seamana partial cu succesul atins in urma tranzactiei cu EqualLogic. La momentul respectiv achizitia a crescut vanzarile Dell in segmentul de stocare, unde compania avea o evolutie slaba, a declarat Jayson Noland, analist R.W. Baird.

Noland a declarat ca se asteapta ca Dell sa construiasca o tranzactie asemanatoarea EqualLogic prin vizarea de companii de dimensiuni mici decat sa faca achizitii mari. “Dell nu are destula experienta pentru a integra alte companii. Cu o tranzactie de proportii, multe lucruri ar putea evolua gresit”, a declarat analistul.

Darren Thomas, general manager al diviziei de stocare a Dell, a declarat ca pentru companie o arie importanta pentru investitii strategice este reprezentata de segmentul de stocare. El a refuzat sa comenteze posibilele achizitii, dar a declarat ca Dell vrea sa-si extinda portofoliul in servicii, soft-uri si instrumente de stocare a datelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri