"O fuziune completa intre cele doua companii ar putea avea o valoare ridicata si ar putea genera importante sinergii", a declarat Marco Fossati, a carui familie detine compania Findim Group, ce este al doilea actionar al Telecom Italia.

Preluarea Telecom Italia ar putea aduce vanzari de 28 milioane euro companiei Telefonica si o prezenta mai mare in Europa si America Latina, unde ambele companii opereaza. Telefonica este cel mai mare actionar al Telco, holding ce detine o participatie de 22,4% in Telecom Italia. Compania spaniola a investit prima data in Telecom Italia in 2007, iar speculatiile legate de o fuziune au inceput sa apara.

Mai mult de 40% din veniturile Telefonica provin din America Latina, iar alaturi de America Movil si Telecom Italia concureaza in piata telecom din Brazilia.

Unii analisti considera ca fuziunea celor doua companii nu va avea loc. Preluarea participatiei pentru divizia HanseNet de catre Telefonica a aratat un interes ridicat pentru operatiunile internationale ale Telecom Italia, in locul celor din interiorul tarii, iar preluarea nu va fi foarte usoara din cauza relatiilor cu guvernul din peninsula.

Pe langa convingerea partenerilor Telefonica precum Mediobanca, Intesa Sanpaolo si Assigurazioni Generali si alti actionari Telecom Italia, CEO-ul spaniol trebuie sa primeasca avizul prim-ministrului Silvio Berlusconi, care s-ar putea impotrivi unei posibile preluari.