Angajatii vor reprezenta resursa cea mai importanta pentru companiile de automatizari industriale care cauta ingineri seniori, manageri de proiecte cu 10-15 de ani de experienta, afirma Ion Adronache, presedintele Syscom 18, companie care livreaza sisteme integrate in domeniul automatizarilor industriale cu afaceri de 14 milioane de euro in 2009.

Printre angajatii cei mai doriti in astfel de companii se numara cei cu varsta peste 40 de ani, specializati in special in electronica, IT, mecanica, electricitate, chimie sau energie.

Cauzele crizei de specialisti in domeniul automatizarilor industriale sunt legate atat de stagnarea proiectelor si scaderea investitiilor anul trecut, cat si de oportunitatea angajarii cu usurinta in Europa de Vest sau SUA.

Compania Syscom 18 are 150 de angajati, dintre care 80 au studii universitare de specialitate.

„In ultimii sase, sapte ani am facut anagajari masive, iar pe timpul crizei, principalul nostru obiectiv a fost mentinerea colectivului de specialisti. Le asiguram traininguri de specialitate in tara sau in strainatate. In general, angajam specialisti prin recomandari; rareori apelam la firme de recrutare personal”, spune Ion Andronache.

Piata locala de automatizari industriale a scazut anul trecut cu 25-30% fata de 300-400 de milioane de euro, cat insemna in anii dinaintea crizei, situandu-se astfel la o valoare cuprinsa intre 225 si 280 de milioane de euro, potrivit oficialului Syscom 18.

Printre cei mai importanti clienti ai Syscom 18 se numara Petrom si Romgaz, care au adus in jur de 60% din veniturile de 14 milioane de euro ale companiei pe 2009. Pentru acest an, Andronache doreste sa ajunga la o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si