Segmentul IT&C va fi unul dintre cei mai importanti piloni pentru dezvoltarea economiei UE, avand in vedere ca pana in 2014, la finalul actualului mandat al Comisiei Europene, este estimat ca Produsul Intern Brut al UE va creste cu 4%, mai exact, cu 500 de miliarde de euro, a afirmat Florin Lupescu, director in cadrul Directoratului General pentru Societatea Informationala si Media al Comisiei Europene.
Printre factorii din zona de IT&C care pot duce la cresterea economiei se numara dezvoltarea accesului cetatenilor la internet de mare viteza, a comertului online sau a serviciilor de guvernare electronica.

In prezent sectorul IT&C genereaza in mod direct 5% din PIB-ul european, adica aproximativ 660 de miliarde de euro anual. Pe de alta parte contributia este mult mai mare la cresterea globala a productivitatii, 20% din aceasta provenind direct din domeniul tehnologiei si telecomunicatiilor si 30% din investitiile in IT&C..

Obiectivele Comisiei Europene in segmentul IT&C pentru 2010-2020:


1) Accesul la internet de banda larga:

- Toti cetatenii UE sa poata accesa internetul pana in 2013. Acoperirea din populatia totala era de 94% in 2009.
- Acoperire cu banda larga la 30 Mbps sau mai mult pentru 100% din cetatenii UE pana in 2020. In luna ianuarie a acestui an in jur de 23% din abonamentele de banda larga erau de cel putin 10 Mbps.
- In jur de 50% din locuintele europene ar trebui sa aiba abonamente la internet cu viteza de peste 100 Mbps pana in 2020. Deocamdata nu exista date de referinta in ceea ce priveste numarul de abonamente la internet cu viteza mai mare de 100 Mbps.

2) Utilizarea internetului:

- Numarul de utilizatori care folosesc cel putin o data pe saptamana internetul trebuie sa creasca de la 60% din populatia UE in 2009 la 75% pana in 2015 si de la 41% la 60% in cazul persoanelor defavorizate.
- Reducerea la jumatate a numarului cetatenilor care nu au utilizat internetul pana in 2015. Anul trecut aproximativ 30% dintre europenii intre 16 ai 74 de ani nu folosisera niciodata internetul, Comisia Europeana dorind sa scada aceasta pondere la 15%.

3) Piata digitala unica :


- Aproximativ 50% din populatie ar trebui sa cumpere online pana in 2015. Comparativ, anul trecut 37% dintre europenii intre 16 ai 74 de ani au comandat produse ori servicii de pe internet.
- In jur de 20% din populatie ar trebui sa faca online cumparaturi transfrontaliere pana in 2015. In 2009, circa 8% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 16 ai 74 de ani au comandat servicii sau bunuri de la furnizori din alte tari UE.
- Diferenta dintre tarifele de roaming si cele nationale trebuie sa se apropie de zero in 2015. Anul trecut, pretul mediu de roaming pe minut era de 0,38 centi (apel efectuat) iar pretul mediu pe minut pentru toate apelurile in UE a fost de 0,13 centi (roaming inclus).

4) Serviciile de guvernare electronica:

- Aproximativ 50% din cetateni ar trebui sa foloseasca serviciile de guvernare electronica, iar jumatate dintre acestia sa transmita formulare completate online.
- Anul trecut, 38 % dintre europenii intre 16 ai 74 de ani utilizasera servicii publice electronice, iar 47 % dintre acestia au transmis formulare completate online.

5) Cercetare si inovare:

- Dublarea investitiilor publice pana la 11 miliarde euro in 2015. Cele mai recente date despre bugetul public pentru cercetare si dezvoltare in IT&C la nivel european arata ca investitiile au fost de 5,7 miliarde de euro in 2007.

Care este situatia Romaniei* comparativ cu media UE in anul 2009:*Tabelul arata date disponibile pentru persoanele cu varste intre 16 si 74 de ani.

Populatia Romaniei era in 2008 de circa 21,5 milioane de persoane, dintre care in jur de 18,2 milioane erau persoanele peste 14 ani, conform datelor Institutului National de Statistica.
Populatia celor 27 de state UE era anul trecut de circa 499,7 milioane de persoane, conform Eurostat.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri