Ministrul Energiei de la Chișinău a vorbit despre modul în care Kremlinul încearcă să exploateze problemele energetice ale țării sale și să influențeze percepțiile cetățenilor înaintea alegerilor din 2025.

”Federația Rusă încearcă, prin războiul hibrid, să convingă cetățenii din Republica Moldova că integrarea europeană este dureroasă, este legată de crize, legată de prețuri mari, de toate relele de pe Pământ”, a declarat Victor Parlicov la Simpozionul Român al Energiei 2023.

”Noi trebuie să reușim să le demonstrăm cetățenilor noștri până în 2025, până la alegerile parlamentare, că sprijinul european înseamnă investiții, locuri de muncă, o viață mai confortabilă, prețuri mai mici, nu mai mari, înseamnă dezvoltare și că o ă facem parte dintr-o familie și din cea mai mare piață la nivel global.”

Cum a ajuns Transgaz să opereze și rețelele de gaze din Moldova

Un pas important, în opinia ministrului Energiei al Chișinău, este acela că în Moldova operatorul rețelei de transport al gazelor va deveni practic Transgaz din România. Pentru următorii 5 ani, Vestmoldtransgaz , companie deținută de Transgaz și de BERD (25%), va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul țării vecine.

Compania va lua locul Moldovatransgaz, actualul operator, care este controlat de rușii de la Gazprom. Moldovatransgaz nu a reușit să îndeplinească cerințele de ”unbundling” – adică nu s-a separat de furnizorul de gaze, Moldovagaz, deoarece, dacă ar fi făcut-o, ar fi riscat să iasă de sub controlul rusesc.

”Unbundling”-ul operatorilor de rețea din domeniul energiei este o cerință UE, care trebuia îndeplinită de mulți ani. Ca să mai poată fi certificată de ANRE, Moldovatransgaz trebuia să devină independent de Moldovagaz. Cum Gazprom, acționarul majoritar, a blocat permanent această decizie, Transgaz i-a luat acum locul ca operator al rețelei de gaze naturale din Moldova.

De asemenea, compania din România va fi operator și pe partea stângă a Nistrului, ”unde sunt niște condiții mai speciale”, a spus Parlicov.

În ce privește energia electrică, ministrul a afirmat că își dorește trei linii ”robuste” de interconexiune a rețelelelor energetice din România și Moldova. Acestea vor fi Suceava-Bălți, Isacccea-Vulcănești-Chișinău și, posibil, Strășeni-Iași. Orizontul pentru acestea ar fi ”2028-2029 până la 2030”.

Victor Parlicov a mai anunțat că OPCOM își va deschide o filială în Republica Moldova. ”Sperăm ca anul viitor să avem primele tranzacții pe piață organizate, grație experienței acumulate de OPCOM”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri