Anul 2006 va fi, spun specialistii, un an al noutatilor. Vor aparea noi familii de procesoare, noi tehnologii si chiar un nou sistem de operare. Analistii spun ca se va produce chiar si o scadere a preturilor.
Analistii spun ca doua tehnologii vor influenta evolutia produselor IT: televiziunea de inalta definitie (HDTV) si comunicatiile wirelees de banda Wi-Max. Acestea vor impune o lista lunga de facilitati, care vor fi implementate in alte produse. Se apropie, in mod evident, momentul alegerii unuia dintre cele doua standarde, Blu-ray sau HD-DVD, pentru a pastra ritmul dezvoltarii video cu partea de suport. Chiar daca lansate cu ceva timp in urma, cele doua standarde au ajuns in momentul in care tot mai multi producatori anunta lansarea de unitati, fie pentru PC, fie autonome. In ceea ce priveste Wi-Max, acesta va implica adoptarea de catre producatorii de laptopuri a standardului si, in acelasi timp, va da un nou impuls continutului digital. Se anunta un an important si pentru Intel.

Revolutia procesoarelor

Prima modificare majora va avea loc in zona procesoarelor, prin trecerea la tehnologia de 65nm, anuntata de Intel pentru inceputul de an. O alta schimbare importanta vine tot din partea Intel. Pe piata se vorbeste tot mai insistent ca se va renunta la denumirea de Pentium M pentru procesoarele destinate unitatilor mobile.

Procesoarele destinate acestor echipamente se vor numi Yonah si vor fi disponibile in doua variante: Duo - pentru cipurile cu doua nuclee, si Solo - pentru cele cu un nucleu. Alte doua noutati vor fi importante pentru utilizatori. Prima acopera utilizatorii de unitati mobile prin aparitia primelor procesoare dual-core pentru platforme mobile (AMD Turion dual-core si Intel Core Duo), iar a doua vine din zona platformelor desktop cu Intel ViiV, noua tehnologie pentru divertisment multimedia acasa. Anul 2006 va fi anul in care vor fi lansate primele computere Apple cu procesoare Intel. Pe piata se vorbeste deja despre notebook-urile Apple cu procesoare Intel, PowerBook, care vor fi lansate in prima jumatate a acestui an.

Componente mai mici si mai rapide

Schimbarile nu se vor realiza doar in zona procesoarelor. Urmare a procesului de scadere a consumului de putere, PC-urile se vor putea bucura de organizarea in formate mai reduse. Placile de baza vor migra si ele catre formate noi, mai mici, precum BTX, dar in acelasi timp vor trece printr-un an important, avind in vedere numarul mare de procesoare si evolutiile anuntate. Prima astfel de aparitie, daca ne uitam in directia Intel, este data de placile de baza cu chipset 975 anuntate de curind, spune Catalin Patrasescu, partner manager la compania de consultanta SmartPoint. Placile video isi urmeaza cursul aproape ritmic de adaugare de realism si detalii de culoare, accelerari si frame-uri, cu fiecare an si generatie. Primul pas il face Ati, care pregateste generatia urmatoare de procesoare grafice, X1900, pentru primele luni ale anului 2006, la doar citeva luni de la lansarea X1800. La inceputul lui 2006,
si nVidia va lansa doua noi chipuri grafice.

Urmasul DVD-ului

Anul viitor se va clarifica si problema urmasului DVD-ului. Batalia se da intre Blu-ray si HD-DVD. Acestea sint DVD-uri cu o capacitate mare de stocare, de 24-30 GB. Toshiba a anuntat ca anul acesta va lansa HD-DVD in SUA, iar analistii estimeaza ca este foarte probabil ca astfel de unitati sa apara si in Romania. Inca de la inceputul anului vor aparea noutatile si pe piata monitoarelor. Samsung a avansat ianuarie 2006 ca data de lansare a modelelor SyncMaster 740BF si SyncMaster 940BF. Amindoua modelele au timp de raspuns 2ms. Un monitor cu acelasi timp de raspuns este si BenQ FP93GX.

Scad si preturile

Se apreciaza ca preturile laptopurilor vor scadea, in principal, din cauza ratei mari de adoptie si a ieftinirii preturilor componentelor. In medie, segmentele cu viteza de miscare importanta vor avea scaderi importante, de chiar 20-25%. Vor exista si zone care, datorita pozitionarii actuale sau a noutatii, nu vor avea scaderi importante, cum ar fi sistemele desktop. Specific pentru piata locala va fi orientarea catre site-urile de comert online, care aduc preturi mai mici, uneori cu 10-15% fata de pretul de magazin, iar acesta poate fi un argument important de achizitie, pe masura ce increderea si oferta vor ajunge la un nivel de competitivitate similar ofertei de retail, apreciaza Catalin Patrasescu. Tendinta de scadere a preturilor pentru monitoarele LCD va continua in ritm similar. La nivelul anului 2006 estimam o scadere de 15-20%, raportat la pretul actual. Un alt fenomen vizibil va fi orientarea catre diagonale superioare, spune Costel Grozav, Country manager BenQ Romania.

Microsoft aduce Vista

Anul 2006 se anunta a fi unul foarte important pentru Microsoft. Vor fi lansate pe piata noua versiune a sistemului de operare, Windows Vista, si noua versiune a Office. Prin Office 12, compania intentioneaza ca programe precum Word, Excel,

Powerpoint, Access si Outlook sa devina mai accesibile utilizatorilor, datorita noii interfate. In noua versiune Office se renunta la meniurile File si Print, in schimb, in partea superioara a programului, s-au introdus elemente grafice si butoane care se schimba automat, in functie de tipul de date cu care lucreaza utilizatorul. In ceea ce priveste Windows Vista, printre surprizele pregatite se numara Windows Defender, care este proiectat sa protejeze PC-urile impotriva programelor spyware si a altor pericole, dar si o versiune imbunatatita a firewall-ului. Prima jumatate a acestui an va aduce noutati si in ceea ce priveste noua varianta a MSN, Windows Live Messenger.

Telefoanele mobile vor continua transformarea in birouri de buzunar, cu functii utilitare si de divertisment. Telefonul va avea, pe linga organizarea de birou, cu e-mail, web, news, si influentele de tip gadget, cum sint functiile MP3, foto sau games, spune Catalin Patrasescu. Deja aceste optiuni sint incluse in multe dintre modelele lansate in ultima perioada, dar vor deveni prezente constante in modelele de noua generatie. Putem da ca exemplu Nokia, care va lansa in 2006 telefonul Nokia 6233, care are, printre altele, o camera foto de 2 megapixeli, ecran color, music player si difuzoare stereo.

Console noi

In ceea ce priveste zona gadget, este interesant ce mai pot aduce acestea in plus, in conditiile in care piata este deja aglomerata. Se apreciaza ca se va opta pentru functii multiple integrate si interoperabilitatea lor. Segmentul de console de jocuri, in masura in care mai pot fi incadrate in zona gadget, avind in vedere puterea de calcul similara PC-urilor, optiunile de play dvd (blu-ray posibil), ce le apropie de electronice, si optiunile wireless, care le apropie de un centru digital multimedia, vor avea noutati importante. Sony a anuntat pentru anul acesta PS3, iar Nintendo pregateste generatia urmatoare tot la nivelul anului viitor.

Cea mai subtire camera foto

In primul trimestru al lunii ianuarie, BenQ va lansa in Romania camera foto X600, cea mai subtire camera foto de 6 megapixeli din lume, 1,9 cm grosime, cu lentile Pentax si ecran de 2.5, cu inregistrare foto si video. Canon a anuntat lansarea unei camere digitale wireless ultracompacte. Modelul Canon PowerShot SD430 Digital Elph vine cu un zoom optic 3x si are doua ecrane LCD de doi inci. Utilizatorii vor putea folosi optiunile de printare wireless.

Banalul dual-core cistiga teren

Specialistii apreciaza ca in anul 2006 sistemele cu procesor dual-core vor cistiga destul de mult din piata. Utilizatorii pretentiosi vor putea sa-si configureze sisteme care in urma cu citiva ani puteau sa constituie subiecte de filme SF. Notebook-ul va trebui sa aiba un procesor dual-core cu un cache generos, un hard disc cit se poate de incapator, peste 100 GB, in masura in care vor fi disponibile, memorie DDR II, cu un ecran de 12, de calitate, greutate cit mai scazuta, aproape de un kg, si o autonomie cit mai mare, de 3-4 ore. Mai putem adauga dotarile standard Wi-Max, probabil si o unitate externa Blu-ray, optiuni multimedia, dotarile uzuale de conectare la retea sau la reteaua GSM, camera web si sistem de operare Microsoft Vista, spune Catalin Patrasescu. Acesta considera ca o unitate desktop pretentioasa va include tot un procesor dual-core, o placa de baza care sa il puna in valoare, mai multe hard disc-uri care, impreuna, sa depaseasca 1TB, memorie de 3-4 GB, placa video de ultima generatie, conexiuni wireless, sisteme audio 7.1, iesiri de semnal HDTV (HDMI), unitate optica Blu-ray.

Ecranul LCD va avea un rol important si va avea nevoie de compatibilitate HDTV, timpi de raspuns undeva in jurul a 2ms, diagonala de minim 32. Cele doua configuratii vor fi in masura sa satisfaca utilizatorii pretentiosi dar, in aceeasi masura, va putea fi in top in urmatorii ani, afirma Catalin Patrasescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri