Criza actuala a alimentelor este mai putin grava decat in 2008, intrucat pretul orezului a crescut cu un ritm mult mai redus decat al altor cereale, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Bloomberg.

Contractele la termen pentru orez tranzactionate la bursa din Chicago au urcat cu 3,4% in ultimele 12 luni, comparativ cu avansul de 60% in cazul graului si 93% pentru porumb, scrie Mediafax.

Productia mondiala de orez alb va creste cu 2,4% in intervalul 2010-2011, potrivit estimarilor Departamentului Agriculturii din Statele Unite, avans care va contribui la mentinerea stocurilor aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani.

Pretul orezului a crescut de aproape trei ori in decurs de 20 de luni incheiate in aprilie 2008, contribuind la cresterea numarului de persoane subnutrite, la 1,02 miliarde in 2009.

Numarul acestor persoane a scazut anul trecut la 925 de milioane, primul declin din ultimii 15 ani, ca urmare a redresarii economice si a scaderii preturilor alimentelor.

"Amploarea problemei nu este la fel de mare ca in 2008, pentru mari parti ale lumii", a declarat Ken Ash, director pentru comert si agricultura la OCDE.

Cresterea pretului orezului, cu 33% in 2007 si cu 11% anul urmator, a agravat criza alimentelor din 2008, dupa ce producatori precum Cambodgia, Vietnam, India si Egipt au interzis exporturile.

Orezul era tranzactionat la 12:38, ora Parisului, la 14,3 dolari livra (o livra-4,5 kilograme), fata de 25,07 dolari livra in aprilie 2008.

Preturile mondiale ale alimentelor au urcat cu 28% in ultimele 12 luni si au atins un nivel record in ianuarie, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite.

Acest fapt a contribuit la revoltele populare din nordul Africii si Orientul Mijlociu, care au dus la inlaturarea presedintilor din Egipt si Tunisia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si