Dependenta Europei emergente de imprumuturi in valuta trebuie redusa, inclusiv prin intreruperea creditarii in alta moneda decat euro pentru clientii care nu-si asigura riscurile, potrivit recomandarilor unui grup de lucru al Initiativei Europene pentru Coordonare Bancara de la Viena.

Abordarea trebuie sa fie specica fiecarei tari, dar coordonata intre autoritatile din tara gazda si cea in care opereaza institutia financiara, se arata intr-un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a participat la forumul Initiativei Europene pentru Coordonare Bancara desfasurat la Bruxelles, transmite Mediafax.

"Toate partile implicate trebui sa aiba un rol in a limita creditarea in valuta pentru clientii neasigurati si a dezvolta pietele locale de capital unde acest lucru este posibil", propun expertii grupului de lucru.

Bancile ar trebui sa intrerupa acordarea de noi credite in alte monede decat euro, mai ales franci elvetieni si yeni, clientilor care nu-si asigura riscurile, iar consumatorii ar trebui sa fie, obligatoriu, informati de riscurile imprumuturilor in moneda straina pentru a fi mai bine protejati.

Astfel de limitari pot functiona doar daca, in acelasi timp, autoritatile asigura promovarea economisirii in moneda locala pe termen lung, pentru a finanta creditarea in moneda proprie si dezvoltarea pietelor de capital.

La reuniunea Initiativei Europene pentru Coordonare Bancara desfasurata miercuri si joi la Bruxelles au participat mai multe grupuri bancare europene importante, autoritati de supraveghere din tarile de origine dar si din mai multe state din Europa Centrala si de Est in care aceastea desfasoara operatiuni, respectiv reprezentanti ai Comisiei Europene si ai unor institutii financiare precum Fondul Monetar International, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, Banca Mondiala sau Banca Centrala Europeana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sibiul, singurul oras romanesc cotat maxim de catre ghidul Michelin