Temerile legate de efectele dezastrului din Japonia asupra productiei industriale s-au amplificat in ultima vreme, chiar si in randul companiilor care nu au avut de suferit imediat de pe urma crizei nipone, informeaza The New York Times.
Companii din cadrul mai multor industrii se lupta in ultima perioada sa faca fata unei noi realitati. Din cauza evenimentelor recente din Japonia, accesul lor catre materii prime sau piese esentiale in procesul de productie ar putea fi limitat in orice clipa. Aceast fapt i-a determinat pe multi manageri sa se agite si sa reconfigureze planurile de afaceri.

Un exemplu ar fi producatorii de film si televiziune, alaturi de companiile cu activitati conexe, care s-au ocupat in ultima vreme cu cresterea stocurilor de banda de celuloid din Japonia. Acest lucru se intampla si deoarece Sony Corporation, unul dintre principalii furnizori de astfel de produse si-a inchis fabricile din arhipelagul nipon. Multe studiouri au anuntat ca nu au probleme cu stocurile, dar au recunoscut ca teama de blocare a productiei din lipsa de materii prime este destul de mare.

“Toata lumea stie ca urmeaza o perioada grea si de aceea cumpara acum cat pot pentru a completa stocurile”, a declarat Thomas Engdahl, manager al Advanced Digital Services, o companie care se ocupa cu arhivarea show-urilor hollywoodiene si care utilizeaza cantitati importante de celuloid. “Deja se poate vorbi de panica la acest nivel”, a adaugat el.

Cu mic cu mare, companiile cumpara materiale de baza din Japonia

Din lipsa de piese de schimb, producatorii auto, inclusiv General Motors au incetinit sau chiar stopat productia la unele din uzine. In acelasi timp, alti producatori, cum ar fi finlandezii de la Nokia, au anuntat ca se asteapta la sincope in procesul de productie la nivel global.

Nu numai marile companii au fost afectate de lipsa de piese cauzata de eveimentele din Japonia. In San Francisco, la doar cateva ore de la producerea cutremurului, angajatii Echelon, o companie producatoare de contoare electrice s-au intalnit intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta efectele cataclismului asupra lantului lor de distributie. Unul dintre principalele obiective ale intalnirii a fost identificarea fiecarui furnizor din Japonia, potrivit declaratiilor vice-presedintelui companiei, Russell Harris.

In urma sedintei, reprezentantii Echelon au obtinut o lista de 25 de furnizori, responsabili pentru livrarea a peste 50 de componente. In numai cateva zile, toti acesti furnizori au fost contactati si, spre bucuria lor, niciunul nu a avut de suferit de pe urma cutremurului sau tsunami-ului devastator care a urmat.
“Am fost foarte norocosi”, a adaugat Harris.

Cu toate acestea, nu exista garantii pentru astfel de sanse. Furnizorii depind de materiile prime pentru mentinerea in functiune a fabricilor si orice intrerupere sau modificare in acest sistem complex – cum ar fi lipsa unei substante chimice sau a unei piese necesare componentelor de baza – ar putea duce la stoparea intregului proces

O solutie ar putea fi strategiile de criza care presupun adunarea tuturor resurselor necesare in cantitati destul de mari pentru a rezista pana se rezolva situatia. Dar acest tip de plan de rezerva nu este foarte popular printre teoreticienii de business si poate duce la dezechilibre pe piata.

Planurile de rezerva, scoase de la naftalina

Echelon a decis, pe langa cresterea stocurilor, sa caute furnizori in afara Japoniei, ca masura de siguranta in caz de probleme si mai mari. In cazul unor componente, cum ar fi microcontrolerele, dispozitive asemanatoare unor microchipuri, astfel de solutii alternative nu exista, potrivit lui Harris.

Desi, pentru moment, productia la Echelon se desfasoara in conditii normale, in ecuatie raman destule necunoscute. Nu se poate estima inca viteza cu care situatia fabricilor din Japonia se va remedia, cand vor fi restabilite transporturile si caile de acces catre orase sau cand se va incheia pericolul contaminarii radioactive.

Nici firmele producatoare de componenete pentru computere nu sunt mai linistite. Cutremurul din 11 martie a zguduit si industria nipona de semiconductoare, care a fost nevoita sa inchida fabricile producatoare de cadre din silicon, acestea reprezentand 25% din productia mondiala, potrivit unui studiu realizat de IHS iSuppli.

In mod normal, producatorii si distribuitorii au in stoc destule piese si semiconductori pentru a asigura un flux normal de productie timp de cateva luni. Pentru mai multa siguranta, firmele producatoare de placi de baza au inceput sa redefineasca componentele si sa modifice complet retetele dupa care construiesc aceste componente, pentru a le putea inlocui mai usor in caz de urgenta.

Chiar si asa, probleme noi nu inceteaza sa apara. “Daca o piesa de schimb functioneaza similar, nu inseamna ca si arata la fel, sau are aceleasi dimensiuni. Este posibil ca piesa aleasa sa nu poata fi fixata pe placa alocata si de aici apar problemele”, a subliniat Paul J. Reilly, vice-presedinte la Arrow Electronics, o companie de distributie a componenetelor IT.
Producatorii de componente pentru PC-uri poate ca nu vor da niciodata drumul liniilor de productie pentru noile modele interschimbabile, dar banii cheltuiti pe cercetare si dezvoltare nu se compara cu costurile stoparii complete a productiei. “Toata lumea reciteste zilele astea planurile de urgenta si solutiile de avarie”, a adaugat Reilly.

Sursa foto: http://www.cultofmac.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri