Propunerea comisarului european pentru Comert, Karel De Gucht, este un nou indiciu al pozitiei mai putin flexibile pe care UE, dar si SUA, o adopta fata de state emergente ca Brazilia, India sau China, care se alatura elitei economice mondiale.

China este cel mai mare exportator la nivel mondial, iar India si Brazilia sunt membri importanti ai Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). In timp ce negocierile OMC, desfasurate la Doha, sunt blocate, UE si SUA insista tot mai mult pentru acordarea de concesii numai prin acorduri comerciale bilaterale si depun un numar tot mai mare de plangeri la OMC, noteaza WSJ.

Proiectul propus de comisarul pentru Comert include noi reguli care ar reduce la aproximativ jumatate lista tarilor in curs de dezvoltare care primesc concesii comerciale.

De Gucht va prezenta, marti, planul executivului european la o reuniune ce se va desfasura la Strasbourg. Planul trebuie aprobat ulterior de consiliul European si Parlamentul European, pentru a intra in vigoare din 2014, au afirmat oficiali europeni.

Citeste si:

Regulile OMC impun membrilor sa aplice tarife identice pentru toti partenerii comerciali, dar permit exceptii pentru statele in curs de dezvoltare.

Valoarea concesiilor comerciale acordate de UE a totalizat in 2008 circa doua miliarde de dolari, cei mai mari beneficiari fiind India, Bangladesh, Thailanda, Indonezia, Brazilia si Rusia. China a fost, deja, scoasa partial de pe lista in cazul multor tarife preferentiale.