Nu este un secret pentru nimeni că pământul se încălzește într-un ritm alert. O vedem zi de zi, în orașele în care trăim, unde temperatura devine aproape de nesuportat până și la umbră. Ei bine, acest lucru nu este un secret nici pentru Uniunea Europeană, care a prevăzut lipsa acută a apei în anii ce urmează, drept urmare a conceput un program ambițios care să asigure soluții pentru această problemă.

Acest program se numește Blue Deal și pleacă de la o observație simplă: verile ultimilor ani au fost tot mai calde în țările Uniunii Europene, mercurul din termometre sărind bine de 40 de grade chiar și în zone unde acest fenomen ținea de excepție și nu de regulă.

Apa, o viitoare rezervă strategică a Uniunii Europene

Un studiu recent arată de altfel că există o șansă de 66% ca între anii 2023 și 2027 temperatura la suprafața solului să fie, în medie, cu 1,5 grade mai mare decât cea din perioada pre-industrială. Iar acest lucru, conform studiului, înseamnă o șansă de 98% ca cel puțin unul dintre anii cuprinși în perioada mai sus amintită să fie cel mai cald din istorie.

Firește, Uniunea Europeană este conștientă că acest lucru va genera o serie de alte probleme. Cea mai discutată dintre acestea: migrația populațiilor din zone unde până nu demult viața era posibilă în condiții normale spre zone mai răcoroase, unde aerul să fie, la propriu, respirabil pe timpul verilor tot mai toride.

Sursă foto: Unsplash / Dorbinoiu Denis

Pe cale de consecință, Europa, prin recentul program Blue Deal, privește resursele de apă din perspectivă strategică. Și nici nu este de mirare, din moment ce migrația populațiilor în căutare de apă, o apă care va deveni tot mai puțin disponibilă pe continentul european, poate avea inclusiv consecințe geopolitice prin așa-numita "migrație climatică".

Imaginați-vă, astfel, fenomenul unor mari grupuri de oameni constrânși să-și părăsească zonele de baștină pentru că apa va fi tot mai puțină și migrând în felul acesta spre regiuni nevoite, prin urmare, să primească un aflux semnificativ de noi cetățeni.

Ce consecințe va avea acest lucru? Ar putea duce lipsa apei, consecință a căldurii extreme, la mișcări sociale, sau poate chiar războaie? Uniunea Europeană se gândește la toate acestea de pe acum și, prin programul Blue Deal, speră să preîntâmpine, măcar parțial, o parte dintre aceste probleme.

Mai multă eficiență, de la duș și până la arteziană

Deși în fază incipientă, Blue Deal, dosarul aflat pe masa instituțiilor europene, prevede o foaie de parcurs clară pe care Comisia Europeană să o adopte în anul 2024 și care să presupună planuri concrete ale statelor membre de a stoca rezerve de apă suficiente pentru perioadele de căldură extremă.

Mai mult decât atât, așa cum se întâmplă și în cazul mult mai cunoscutului Green Deal, Blue Deal prevede o așa-numită "tranziție albastră", care să asigure o răspândire echitabilă a resurselor de apă prezente pe continentul european, o eficiență sporită a acestora, dar și un cost optim, având în vedere faptul că apa, din cauza căldurii extreme, va deveni o resursă tot mai greu de găsit.

Având în vedere aceste aspecte, prin urmare, nu ar trebui să ne mire dacă, în perioada imediat următoare, cetățenii europeni vor fi nevoiți să se confrunte cu o politică mai restrictivă în ceea ce privește consumul apei, pe un principiu oarecum similar cu reglarea termostatelor în apartamente pe timpul iernii.

Sursă foto: Shutterstock / YuriKara

Astfel, având în vedere că oficialii europeni sunt hotărâți să implementeze, respectiv să ducă la bun sfârșit acest plan, nu ar fi exclus ca cetățenii de pe continent să aibă mult mai multă grijă la câtă apă consumă, de la un simplu duș și până la fântânile publice.

Un lucru este sigur: încălzirea globală este o realitate, iar Comisia Europeană este conștientă de acest lucru, motiv pentru care se și grăbește să pună la punct toate detaliile Blue Deal. Prin urmare, nu mai târziu de octombrie 2023 este așteptată o întrunire majoră a oficialilor europeni implicați în acest proiect, în urma căreia statelor membre le vor fi trasate sarcini clare cu privire la implementarea Blue Deal.

Bineînețeles, în această discuție va intra și România, țară a cărei infrastructură specifică nu diferă de restul infrastructurii autohtone, fiind, cu alte cuvinte, veche și pe alocuri chiar absentă, cu precădere în zonele rurale.

Sursa foto: Shutterstock / Heidi Besen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri