Voucherele pentru sobe sunt cea mai recentă promisiune a Guvernului, acestea fiind anunțate de Mircea Fechet, Ministrul Mediului, ca un program pilot. Cât de mult poluează, de fapt, sobele ”clasice” și care sunt dimensiunile problemei în România?

Ministrul Mircea Fechet a anunțat că, în urma discuțiilor cu Administrația Fondului pentru Mediu, ”e pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență. Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane metri cubi cu sobe cu o eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență.”

Câți români se încălzesc la gura sobei

Cât de multe sobe sunt, de fapt, în România? Răspunsul poate fi surprinzător pentru mulți: potrivit datelor Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite - estimat la 7,5 milioane - cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.

Mai mult de 80% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne, dar și în urban există sobe în multe gospodării, chiar și în Capitală. ”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, afirma fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Cât lemn ajunge în sobe

Altfel spus, soba este principala soluție de încălzire a locuinței în România – chiar dacă nu există date care să ne arate câte dintre aceste sobe sunt moderne. Știm însă că 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc. Potrivit celor mai recente date INS, în 2021 lemnul pentru foc a depășit 6,4 milioane de metri cubi – o scădere, totuși, față de anul 2000, când erau 7,6 milioane mc. Acest volum reprezintă peste o treime din lemnul tăiat oficial.

Ca să aveți un termen de mărime: un copac pe care îl poți înconjura cu brațele produce, în medie, un metru cub de lemn. Vorbim deci de milioane de copaci care ajung anual în sobele românilor pentru a produce o energie scumpă, poluantă și ineficientă.

Cât de mult poluează sobele pe lemne

Există însă o percepție conform căreia sobele pe lemne ar fi totuși mai puțin poluante decât centralele pe gaze naturale. de pildă. Studiile realizate de European Environmental Bureau și Green Transition Denmark arată însă cu totul altceva. Sobele sunt atât de poluante încât aproximativ jumătate din emisiile de particule în suspensie și funingine din UE provin de la încălzirea cu lemne. Arderea unui singur kilogram de lemn poate polua jumătate de milion de metri cubi de aer peste nivelul acceptat de OMS.

O sobă ”veche” pe lemne generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, o sobă pe lemne ”ecologică”, modernă, produce 375 de grame de emisii de particule/GJ, iar un TIR vechi, 6,25 grame. Altfel spus, chiar și cele mai noi sobe, care respectă standardele din Directiva EcoDesign, poluează de 60 de ori mai mult ca un camion vechi. Iar cele vechi, așa cum sunt majoritatea sobelor din România, poluează de peste 200 de ori mai mult.

Sobă pe lemne vs. centrală pe gaze

Cum se compară sobele cu centralele? O centrală pe petrol produce 6 grame de particule fine/GJ, iar una pe gaze, 0,1 grame. În schimb, chiar și cele mai moderne sobe, conforme cu directiva EcoDesign, produc 375 de grame de particule fine/GJ. În ce privește emisiile CO2, o sobă modernă generează mai mult decât dublul dioxidului de carbon produs de o centrală de apartament ca să producă la fel de mult căldură.

Concluzia cercetătorilor danezi care au publicat aceste cifre este că sobele pe lemne, chiar și cele conforme cu cele mai noi reguli europene, sunt cea mai poluantă soluție de încălzire. Pe de altă parte, dată fiind dezvoltarea – sau subdezvoltarea – rețelelor de gaze în România, e greu de identificat în acest moment o altă opțiune în afară de înlocuirea sobelor vechi cu unele mai moderne.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri