Bulgaria si Turcia isi vor folosi contactele pentru a asigura viitoarei conducte Nabucco o cantitate de gaze naturale mai mare decat are nevoie, potrivit presedintilor celor doua state, Gheorghi Parvanov si Abdullah Gul, transmite Novinite.

"Bulgaria, prin contactele sale, a incheiat acorduri cu Azerbaidjan, Turkmenistan si alte tari care pot fi surse de gaze naturale pentru Nabucco. Contactele Turciei cu acestea si alte state sunt chiar mai intense, iata de ce Bulgaria si Turcia au un rol esential in asigurarea cantitatilor necesare de gaze pentru Nabucco si chiar peste capacitatea anuala prevazuta, de 31 de miliarde de metri cubi", a declarat Parvanov la o conferinta de presa comuna cu Gul, informeaza Mediafax.

Presedintele turc a sustinut punctul de vedere al lui Parvanov despre rolul esential avut de Bulgaria si Turcia pentru atragerea unor livrari suficiente de gaze destinate Nabucco.

Viitorul gazoductului a carui constructie este sustinuta de Uniunea Europeana a fost pus sub semnul intrebarii tocmai din cauza incertitudinilor legate de atragerea furnizorilor.

Viitorul proiectului Nabucco a fost unul dintre principalele subiecte de discutie ale intalnirii dintre Parvanov si Gul.

Cadrul legal pentru proiectul gazoductului a fost finalizat in iunie, odata cu semnarea unor acorduri de sustinere a acestuia de catre cele cinci state de tranzit, Austria, Bulgaria, Romania, Turcia si Ungaria, cu consortiul Nabucco.

Inceperea lucrarilor de constructie a Nabucco, care urmeaza sa transporte gaze din regiunea caspica catre Europa, a fost amanata pentru 2013, urmand ca gazoductul sa intre in exploatare in 2017, in loc de 2015.

Valoarea estimata a proiectului este de opt miliarde de euro.

Cei doi presedinti au vorbit si despre un alt proiect, de accelerare a interconectarii retelelor de gaze ale celor doua tari, pentru a evita impactul unor crize internationale precum cea din 2009, dintre Rusia si Ucraina, care a blocat livrarile rusesti catre Europa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Turcia a lansat o ofensiva in nordul Siriei