Asiguratorii au devenit mai stricti in acordarea de termeni si conditii favorabili in al doilea trimestru al anului in curs. In acelasi timp, companiile sunt inca intr-o competitie acerba pentru clienti, in conditiile in care capacitatea de a prelua riscuri este la cote inalte, potrivit Marsh.
Asiguratorii sunt inca intr-o competitie acerba pentru clienti, iar capacitatea lor de a prelua riscuri este inca la cote inalte in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, conform unui raport publicat de catre Marsh.

Totusi, pe anumite linii preturile au crescut, si asiguratorii au devenit mai stricti in acordarea de termeni si conditii favorabili in al doilea trimestru al anului in curs, conform raportului Abordati Riscul cu o Directie Clara: Evolutia pietelor de asigurari 2011. In consecinta, clientii care au o rata a daunei ridicata sau expunere mare la riscuri catastrofale sunt pusi in fata unor conditii de piata vitrege.

Raportul Marsh mai arata ca piata europeana de asigurari nu a ramas imuna la recentele catastrofe naturale de pe glob, cum ar fi inundatiile masive din Australia, cutremurele din Noua Zeelanda sau cutremurul si tsunamiul din Japonia.

“In timp ce asiguratorii cauta sa creasca preturile asigurarilor, piata arata o capacitate mare de a prelua riscuri, ceea ce alimenteaza competitia dintre asiguratori. Clientii care au o rata buna a daunei si nu au expunere mare la riscuri catastrofale sunt foarte atragatori pentru asiguratori, putand astfel sa obtina reduceri de pret”, a declarat Nick Bacon, CEO al Bowring Marsh.

“Preturile pentru riscurile catastrofale sunt in crestere deoarece asiguratorii incearca sa-si recupereze pierderile suferite in prima jumatate a anului. Unele companii aleg sa nu mai cumpere asigurari datorita preturilor pentru acest tip de asigurari.”

Conform raportului Marsh piata de asigurari de accidente a oferit, in continuare, preturi scazute, reducerile fiind de circa 5-10%. In acelasi sens, nu au existat daune majore care sa poata schimba acest trend.

Exceptii de la aceasta regula se gasesc pe pietele de raspunderi civile in energie, industria farmaceutica si raspundere auto in zonele in care costurile de reparatie au impins in sus preturile asigurarii.

„Pozitia mai hotarata a asiguratorilor se regaseste in mai multe tari din Europa. Unii asiguratori, cum ar fi din Spania sau Franta, nu mai ofera reduceri pe segmente cum ar fi property sau pentru polite despre care stiu ca nu sunt profitabile pe termen lung. Aceasta tendinta va continua in urmatoarele sase luni, iar asiguratorii analizeaza in detaliu fiecare client inainte de a cota”, a explicat George Davies, director al diviziei risk management al Marsh UK.

Alte concluzii ale raportului citat sunt:

• Institutiile financiare au beneficiat de preturi foarte bune, in ciuda daunelor foarte mari inregistrate, si au putut obtine discounturi si de doua cifre pentru politele D&O (raspunderea directorilor si administratorilor). Piata D&O este extrem de competitiva, mai ales in conditiile unei daunalitati scazute

• Piata de asigurari de credit comercial a simtit intrarea unor noi asiguratori care a impins preturile in jos. Totusi, asiguratorii de pe acest segment au ramas extrem de prudenti din cauza situatiei economice incerte

• In urma crizei din zona Euro, riscurile politice sunt subscrise cu mare prudenta

In ceea ce priveste piata din Romania, Cristian Fugaciu, general manager Marsh Romania a comentat: „In Romania, companiile pot inca obtine reduceri pe toate liniile. Insa, efectele globale care au franat scaderile de preturi din Europa vor afecta, mai devreme sau mai tarziu, si piata locala”.

Marsh este unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari si consultanti de risc din lume, avand peste 24.000 de consultanti. Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies, un grup ce ofera servicii profesionale prin 51.000 de angajati la nivel mondial si cu venituri de peste 10 miliarde USD, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari; Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR; si Oliver Wyman, consultanti de managemenet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri