Moody's ar putea retrograda ratingul de credit al Spaniei

Moody's a plasat ratingul de credit "Aa2" al Spaniei sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza cresterii economice slabe si presiunilor de finantare, masura reaprinzand temerile ca al doilea pachet de salvare a Greciei nu a calmat riscurile de contagiune, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Agentia de rating anticipeaza, intr-un comunicat transmis vineri, ca guvernul spaniol va fi nevoit sa plateasca in continuare costuri ridicate de finantare, in urma pachetului pentru Grecia care anunta o schimbare clara a profilului de risc pentru investitorii in obligatiuni de stat din zona euro.

Astfel, Moody's atrage atentia ca programul convenit pentru Grecia stabileste un precedent privind participarea sectorului privat la alte posibile restructurari ale datoriilor de stat din zona euro.

Totodata, cresterea economica slaba a Spaniei reprezinta un obstacol pentru reducerea deficitului bugetar pe termen lung, alaturi de "derapajele fiscale" din anumite zone ale sectorului public regional si local.

Moneda euro a scazut dupa anuntul Moody's si se tranzactioneaza in jurul nivelului de 1,4286 dolari, in coborare cu 0,3% fata de inchiderea de joi.

Investitorii se tem ca Spania, a patra mare economie din zona euro, afectata de o crestere economica anemica si un somaj foarte ridicat, ar putea esua in incercarea de a-si face ordine in finantele publice, indreptandu-se spre un program de interventie externa similar cu cel al Greciei. Randamentele obligatiunilor spaniole au atins maximul ultimilor zece ani.

Guvernul spaniol a stabilit o tinta de deficit bugetar de 1,3% din PIB pentru cele 17 regiuni administrative ale Spaniei, pentru acest an si 2012, insa unii dintre noii guvernatori sustin ca obiectivul va fi imposibil de atins, din cauza situatiei mostenite de la predecesori.

Moody's atribuie in prezent Spaniei ratingul de credit "Aa2", in linie cu ratingul "AA" acordat de Standard & Poor's. Fitch califica Spania la "AA+", cu o treapta peste ratingurile acordate de celelalte doua agentii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri