Politicienii americani lucreaza contracronometru pentru a ajunge, duminica, la un acord de ultim moment, prin care plafonul de indatorare al Statelor Unite ar putea fi majorat cu 2.800 de miliarde de dolari, asigurand pietele financiare ca Statele Unite vor evita intrarea in incetare de plati.
Perspectivele unei intelegeri s-au imbunatatit dupa ce liderii republicani si democrati au reluat discutii blcate cu Presedintia SUA, iar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a afirmat ca este optimist, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

"Cred ca avem o sansa sa reusim", a spus el.

Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a amanat duminica un vot procedural cheie cu 12 ore, pana la 13:00 EDT (21:00 ora Romaniei), asigurand celor doua partide politice timp pentru negocieri inainte de deschiderea aburselor din Asia.

"Exista negocieri in derulare la Casa Alba pentru o solutie de a evita o intrare catastrofala in incetare de plati. Exista, insa, multe de facut", a spus Reid, sambata, in plenul Senatului.

Un oficial al Casei Albe a afirmat ca nu s-a ajuns inca la un acord si a avertizat ca detaliile vehiculate sunt "imprecise".

Statul american ramane fara timp pentru a majora plafonul de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari inaintea termenului limita de marti, cand Trezoreria se asteapta sa ramana fara bani pentru plata facturilor si datoriilor.

"Suntem departe de un acord negociat, dar exista un sentiment mai pozitiv, in privinta ajungerii la o intelegere in aceasta seara, cum nu am mai simtit de mult", a declarat senatorul Richard Durbin, al doilea democrat ca importanta din Senat.

In cazul in care se ajunge foarte aproape de un acord intre cele doua parti, Casa Alba a anuntat ca ar accepta o majorare a plafonului de indatorare pe termen foarte scurt, pentru a permite Congresului sa ajunga la un compromis.

Planul discutat ar creste limita de indatorare pana in 2012 si ar reduce cheltuielile cu o suma egala cu majorarea plafonului de indatorare pe o perioada de zece ani.

Primul set de reduceri de cheltuieli, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, a fost convenit deja de congresmeni. Economii in valoare de inca 1.800 de miliarde de dolari vor fi recomandate de o comisie numita de Congres, iar masurile ar fi implementate automat in cazul in care Congresul nu ar reusi sa le voteze, a declarat o sursa apropiata discutiilor.

Este, inca, neclar daca majorari ale plafonului de indatorare vor face parte din intelegere, introducerea acestora in plan fiind sustinuta de politicienii democrati.

Impasul politic referitor la reducerea deficitului bugetar si cresterea plafonului de indatorare a pus SUA in situatia de a risca pierderea ratingului "AAA", maxim posibil. O retrogradare ar putea determina retragerea investitorilor din plasamentele pe dolar si obligatiuni americane, majorand costurile la care se vor imprumuta americanii in anii urmatori si amenintand o economie deja fragila cu revenirea in recesiune.

O incetare de plati in Statele Unite ar arunca pietele financiare globale in dezordine. Bursa din SUA a inchis saptamana cu cele mai mari pierderi de anul acesta, dolar s-a depreciat, iar investitorii au transferat bani in conturi asigurate.

Marile banci de pe Wall Street au avertizat statul sa nu riste situatia de a nu-si plati datoriile.

Votul procedural de duminica din Senat are nevoie de minimul 60 de voturi pentru ca sa se poata inchide dezbaterile si sa se treaca la votarea planului. Procedura ar testa daca exista suficient sprijin pentru ca un acord de compromis sa treaca de ambele camere pana marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri