"Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat", a aratat Roeseler intr-un interviu pentru Reuters.

Bancile germane sunt mai solide si mai bine capitalizate decat acum doi ani, dar potentialul unei reactii in lant in urma default-ului Greciei ar atrage sectorul in teritoriu necunoscut, considera Roeseler.

"Suntem ingrijorati in special in privinta impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifra ar fi doar o supozitie", a adaugat el.

Bancile germane au o expunere de sub 10 miliarde de euro la obligatiunile suverane elene, din care Deutsche Bank 1,2 miliarde euro si Commerzbank 2,2 miliarde de euro.

Dar un default al Greciei ar putea afecta banci din alte tari, care pot trage bancile germane dupa ele, perspectiva care tine in alerta autoritatile de la Berlin.

"Urmarim zilnic situatia lichiditatilor tuturor bancilor importante. Am intensificat supravegherea si avem dialoguri intense cu bancile despre expuneri si despre cum privesc situatia de pe piata monetara", a aratat Roeseler.

Citeste si:

Analistii cred ca bancile germane sunt mai putin vulnerabile decat cele din Franta si Italia.

"Bancile din Germania se afla intr-o situatie confortabila pentru ca nimeni nu are indoieli legate de ratingul de tara de nivel maxim, AAA", a explicat oficialul.

Nici refinantarea nu este o problema pentru bancile germane, in pofida unei retrageri de pe piata europeana a fondurilor americane cu operatiuni pe piata monetara.

"Unii investitori americani au iesit de pe piata europeana fara sa tina seama de situatiile diferite din fiecare tara, dar am vazut ca bancile germane au fost capabile sa isi acopere necesarul de refinantare in dolari", a spus Roeseler.

El a adaugat ca nu exista un panaceu (medicament miraculos n.r.) pe termen scurt pentru calmarea pietei financiare.