Banca Europeana pentru Investitii (BEI) ar putea pune la dispozitia bancilor europene finantari de pana la 74 miliarde euro in urmatorii doi ani, daca va fi consolidat capitalul BEI cu fonduri de la actionari, potrivit unui document pregatit pentru reuniunea ministrilor de Finante din UE.

"Riscul ca bancile sa-si reduca datoriile (prin vanzarea de active - n.r.) nu este neglijabil, iar creditarea economiei reale de catre BEI, prin intermediul bancilor, este importanta de mentinut si de extins", potrivit documentului obtinut de Reuters si citat de Mediafax.

Planul propus de BEI a fost pregatit pentru reuniunea ministrilor de Finante din UE, programata marti, la care vor fi discutate problemele din sectorul bancar european, atentia fiind concentrata asupra 90 de institutii de credit mari din Europa.

BEI prezinta o serie de scenarii pentru cresterea capacitatii de creditare, inclusiv unul in care ar cere actionarilor bancii contributii financiare.

"Un sprijin temporar mai puternic din partea BEI pentru sectorul bancar european ar putea totaliza in doi ani 48 miliarde de euro in cazul utilizarii mai intense a resurselor proprii, 64 de miliarde de euro in eventualitatea unui sprijin al UE si 74 miliarde de euro in situatia unei suplimentari a capitalului", se arata in document.

Pentru fiecare 1,3 miliarde de euro injectate in capitalul bancii, BEI poate imprumuta suplimentar 10 miliarde de euro, se arata in raport.

Actionarii BEI sunt cele 27 de state membre UE.

Bancile europene au probleme in a se imprumuta, din cauza temerilor in randul fondurilor monetare din SUA si a altor creditori traditionali referitoare la soarta Greciei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si