Lupta dintre cei doi giganti ai otelului, Mittal Steel si Arcelor, nu pare a se apropia de un deznodamant prea curand. In timp ce Lakshmi Mittal, directorul companiei indiene, recurge la argumente dintre cele mai diferite pentru a convinge conducerea Arcelor sa accepte propunerea sa, iar unii dintre actionarii Arcelor fac presiuni pentru acceptarea ofertei Mittal, conducerea Arcelor si-a facut un obicei din a refuza saptamanal cele 18,6 miliarde de euro oferite de producatorul indian.

Pentru noi nu s-a schimbat nimic

Ultimul refuz din partea producatorului multinational Arcelor a venit in urma unei cereri formulate de catre un actionar Arcelor. Fondul de investitii american Atticus Capital, care detine un pachet de actiuni de 1,3% din Arcelor, a cerut printr-o scrisoare deschisa, citata de BBCNews, ca oferta Mittal sa fie acceptata. Fondul american a argumentat prin faptul ca noul concern creat va avea o pozitie foarte solida pe piata, care va aduce beneficii tuturor actionarilor, dar conducerea Arcelor a respins solicitarea fondului de a accepta oferta Mittal Steel.

In timp ce Mittal inregistreaza pierderi, Arcelor isi imbogateste actionarii

Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, a facut o oferta de 18,6 miliarde de dolari pentru achizitionarea celui de al doilea jucator de pe piata, Arcelor. In incercarea de a convinge conducerea Arcelor si mai multi lideri politici ai Europei care se impotrivesc acestei tranzactii, Lakshmi Mittal, directorul Mittal Steel, a promis ca nu va opera disponibilizari in randul angajatilor, argumentand intentia sa si prin competitivitatea de care noul concern va beneficia in fata celorlalti producatori de otel.

In ciuda faptului ca oferta Mittal este foarte consistenta, producatorul indian a inregistrat o scadere a profitului in 2005 de peste 50%, acesta ridicandu-se la 2,82 miliarde de euro. In schimb, Arcelor a anuntat de curand 3,8 miliarde de euro profit in 2005, ceea ce se transpune printr-o crestere de 66 de procente. Avand un profit mult mai mare decat al ofertantului indian, Arcelor a decis sa isi atraga actionarii de partea sa, prin marirea dividentelor cu 85 de procente.

Mittal acuza europenii de rasism

Inca din momentul anuntarii ofertei pentru achizitionarea Arcleor, Mittal s-a confruntat nu numai cu refuzul producatorului european, dar si cu opozitia mai multor lideri politici din Europa de Vest, care sunt ingrijorati de soarta angajatilor.

Premierul Luxemburgului, tara in care Arcelor este principalul angajator a declarat ca aceasta oferta ostila cere o reactie care sa fie cel putin tot atit de ostila. Presedintele francez Jacques Chirac si-a exprimat de asemenea opozitia fata de aceasta preluare, calificand oferta Mittal ca fiind ostila, neprietenoasa si pur financiara. Autoritatile spaniole au declarat ca se vor ralia pozitiei adoptate de guvernele francez, belgian si luxemburghez.

Lakshmi Mittal s-a aratat intristat de remarcile rasiste facute de unii lideri europenii privind oferta sa de achizitie a Arcelor. Faptul ca o companie ca a noastra se confrunta cu o rezistenta puternica in fata unei oferte de fuziune, ar putea afecta oamenii de afaceri din India care doresc sa se extinda pe plan global, a adaugat el intr-un interviu pentru o televiziune din India, citat de BBCNews.

Cu toate acestea, el si anuntat intentia de a finaliza preluarea Arcelor inainte de sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, in acest scop intalnindu-se cu mai multi lideri europeni in incercarea de a ii convinge sa isi dea acordul asupra preluarii Arcelor.

Arcelor este cel de al doilea producator mondial de otel si primul din Europa, avand peste 98 000 de angajati. Arcelor este o companie multinationala creata prin fuziunea a trei producatori de otel Aceralia din Spania, Usinor din Franta si Arbed din Luxemburg. Aceste trei state, impreuna cu Belgia detin pachete de actiuni in cadrul Arcelor si pentru ca preluarea producatorului european de catre Mittal sa se infaptuiasca, este nevoie de acordul guvernelor respectivelor state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri