Autoritatile din Statele Unite au pus sub acuzare trei bancheri elvetieni care au ajutat diversi clienti sa ascunda mai mult de 1,2 miliarde dolari in conturi din strainatate.

Cei trei au administrat intre 2008 si 2009 zeci de conturi nedeclarate dupa ce s-a aflat ca UBS Bank este investigata de autoritatile din Statele Unite, potrivit Wall Street Journal.

Se presupune ca intre 2005 si 2010, ei au atras clienti pe care i-au ajutat sa transfere fonduri prin intermediul unor fundatii fictive. De asemenea au ascuns indentitatea lor folosind nume de cod.

In 2009, UBS a recunoscut ca a participat la fraudarea statului american prin ajutarea clientilor americani cu averi mari sa evite plata taxelor.

Cei trei sunt angajati ai Wegelin Bank. Reprezentantii bancii au declarat ca actiunile celor trei angajati nu au incalcat legile din Elvetia si ca banca a demarat o ancheta inca din aprilie 2011 cu privire la activitatea din Statele Unite

Pentru e evita sa fie pusa sub acuzare, banca elvetiana a fost de acord sa predea informatii despre 4000 de clienti americani si sa plateasca o amenda in valoare de 780 milioane dolari.

Recentele actiuni sunt parte a unei campanii a autoritatii fiscale din State Unite, IRS ( Internal Revenue Service), initiata pentru a bloca evaziunea fiscala.

In anul 2009, dupa ce UBS a fost pusa sub acuzare, IRS-ul si Departamentul de Justitie si-au indreptat atentia catre celelalte banci elvetiene.

Oficialii elvetieni si diplomatii americani incearca acum sa gaseasca solutii pentru a rezolva problema transferurilor bancare transfrontaliere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ministrul Finantelor anunta discutii pe OUG 114 cu bancile