Activitatea din sectorul manufacturier al zonei euro si-a accelerat scaderea in luna aprilie, declinul care a inceput la periferia regiunii incepand sa fie resimtit tot mai acut de economii precum Franta si Germania, potrivit unui studiu prezentat miercuri, preluat de Reuters si citat de Mediafax.

Industria manufacturiera din zona euro a concediat in aprilie cei mai multi angajati din ultimii doi ani, dupa scaderea comenzilor noi pentru cea de-a 11-a luna consecutiv, reflectand situatia dificila din sectorul care a adus cea mai importanta contributie la revenirea blocului monetar din recesiunea din 2009.

Indicele increderii managerilor din sectorul manufacturier din zona euro, calculat lunar de Markit, a scazut in aprilie la cel mai redus nivel din iunie 2009 si se mentine pentru cea de-a noua luna consecutiva sub pragul median dintre contractie economica si crestere.

"Industria manufacturiera din zona euro s-a aplecat in aprilie si mai mult intr-o noua recesiune", comenteaza economistul sef al Markit, Chris Williamson.

Pentru Germania, cea mai mare economie europeana, indicele increderii din industria manufacturiera sugereaza ca sectorul s-a contractat in aprilie pentru cea de-a doua luna consecutiv, situatie similara cu cea inregistrata in Franta.

In Italia, a treia mare economie a zonei euro, dupa Germania si Franta, sectorul manufacturier s-a contractat in aprile pentru cea de-a noua luna consecutiv, potrivit rezultatelor sondajului, iar in Spania, pe fondul masurilor dure de austeritate, activitatea a inregistrat cea mai mare scadere din iunie 2009.

Sondajul Markit este considerat una dintre cele mai precise masuratori ale situatiei economice din zona euro, avand in randul respondentilor zeci de mii de firme din sectorul manufacturier si al serviciilor.
Estimarile oficiale si cele ale analistilor financiari indica intrarea zonei euro in recesiune in ultimele doua trimestre incheiate pentru a doua oara in trei ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si