Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a ajuns la 65,7 miliarde dolari (54,2 miliarde euro), in luna februarie, in scadere cu 4,2 procente fata de recordul de 68,7 miliarde dolari din ianuarie, informeaza Rompres.

Reducerea deficitului comercial al SUA se datoreaza in special scaderii substantiale a deficitului comercial cu China la cel mai redus nivel de aproape un an. Chiar si cu aceasta cifra, deficitul comercial al SUA pentru luna februarie este al treilea ca marime de pana acum. Deficitul pentru primele doua luni ale anului este cu 13,5 procente peste perioada similara a anului trecut, dupa ce pentru intregul an 2005, deficitul comercial a atins recordul absolut de 723,6 miliarde dolari (596,8 miliarde euro).

"Deficitul s-ar putea majora in urmatoarele luni, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere", a declarat economistul de la Global Insight, Nigel Gault.

Exporturile s-au redus cu 1,2 la suta ajungand la 112,99 dolari (93,2 euro), ramanand totusi ca al doilea deficit ca marime dupa recordul de 114,33 miliarde dolari atins in ianuarie. Vanzarile de computere, utilaje industriale si produse farmaceutice s-au redus, in februarie, in timp ce exporturile de avioane civile au crescut.

Deficitul comercial cu China s-a redus cu 22,7 procente la 13,8 miliarde dolari (11,38 miliarde euro), cel mai redus nivel din luna martie 2005.