Uniunea Europeana analizeaza mai multe"piste" pentru un nou program de sustinere a Spaniei, eventual sub forma unor interventii pe piete, in schimbul unui memorandum cu noi conditii impuse autoritatilor de la Madrid, a declarat vineri o sursa comunitara, citata de AFP, potrivit Mediafax.

Liderii din zona euro si-au dat acordul, pe 20 iulie, pentru un ajutor de 100 de miliarde de euro destinat bancilor spaniole, afectate de spargerea unei bule speculative imobiliare. Cu toate acestea, s-au amplificat presiunile pietei financiare asupra Spaniei pentru ca tara sa ceara un ajutor mai amplu.

Sursa a aratat ca "nu au loc negocieri oficiale intrucat nu exista o solicitare formala din partea Spaniei, dar exista piste de reflexie asupra unui program de ajutor dincolo de sectorul bancar".

De asemenea, premierul spaniol Mariano Rajoy "pare sa pregateasca opinia publica" pentru aceasta eventualitate, dupa ce mult timp a dat asigurari ca tara nu va avea nevoie de un plan de salvare.

"Optiunea care se contureaza este nu un program complet ci un memorandum privind un plan limitat de interventii pe piata", a indicat sursa.

Discutiile ar urma sa se concentreze pe continutul memorandumului si conditiile care vor fi incluse, care s-ar putea referi la recomandarile facute in primavara de Comisia Europeana in domeniul bugetului, in special in privind pensiilor, liberalizarea anumitor profesii sau a anumitor sectoare, cum sunt cele de gaze si electricitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Fiica primarului New York-ului ar fi fost arestată la un protest din weekend
Setari Cookie-uri